Vijećnica
53

Izložbu Mersada Berbera u prve dvije sedmice vidio 3.751 posjetilac

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U prve dvije sedmice retrospektivne izložbe Mersada Berbera, Gradsku vijećnicu je posjetio 3.751 posjetilac, a ovaj broj uključuje i grupne posjete. Poređenja radi za isti period u junu bilo je 1.643 posjetilaca, rekao je Feni Esad Tanović, v.d. direktor JP Sarajevo.

Kad je riječ o cijenama ulaznica postoji više cjenovnih grupa, tako da su pojedinačne ulaznice 10, ulaznice za grupe od 10 osoba osam, za djecu, studente, penzionere i osobe s posebnim potrebama pet, odnosno tri KM za iste za grupu više od 10 osoba.

Prva posthumna retrospektivna izložba slika Mersada Berbera pod nazivom "Mersad Berber-Alegorija Bosne" otvorena je 6. jula u arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice. Dva mjeseca bit će postavljena najvažnija djela Mersada Berbera, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti.

Mersad Berber rođen je 1. januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani završio je 1963. u klasi prof. Maksima Sedeja, a poslijediplomski studij grafike 1965. na istoj instituciji kod prof. Rikarda Debenjaka.

Berberov opus razvijao se u minulim desetljećima kroz stvaralačke cikluse rađene u klasičnim likovnim tehnikama: ulje na platnu, crtežu i grafici, a svakako treba reći da je njegova djelatnost u scenografiji također od iznimnog značenja. Kritika je iščitavala u njegovom stvaralaštvu autentičnog pjesnika Bosne u kojem je narativna komponenta prepoznatljivog tematskog ishodišta oblikovna specifičnom likovnom izražajnošću.

Četiri monografske knjige sažimaju Berberov opus u autorskim interpretacijama koje potpisuju: Muhamed Karamehmedović (1979.), Vlado Bužančić( 1997.), Abdulah Šarčević (2000.), te izdanje ciklusa “Srebrenica” (2011.) s tekstovima: Igora Zidića, Abdulaha Sidrana, Ćazima Sarajlića, Edwarda Lucie-Smitha i autorovim zapisima iz ateljea.

Mersad Berber izlagao je u muzejima i galerijama na prostoru bivše Jugoslavije te s jednakim uspjehom u Hamburgu, Minhenu, Londonu, Parizu, Firenci, Madridu, Barceloni, Istanbulu, Krakovu, New Yorku, Moskvi i drugdje.