{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložbu "Ja, ban bosanski Kulin" u Ilijašu

F
25.2.2010. u 11:30
0
0
Izložbu "Ja, ban bosanski Kulin" u Ilijašu
0
Izložbu "Ja, ban bosanski Kulin" u Ilijašu
Izložba Historijskog muzeja BiH "Ja, ban bosanski Kulin", čija je autorica viša kustosica muzeja Elma Hašimbegović, bit će otvorena 26. februara u Kulturno-sportskom centru Ilijaš, kao dio projekta "Muzej u školama", potvrdila je danas Feni autorica Hašimbegović.
Riječ je o izložbi posvećenoj jednoj od najpoznatijih historijskih osoba BiH i najstarijem bosanskom pravnom dokumentu - Povelji Kulina bana, koja je u Historijskom muzeju BiH otvorena u augustu prošle godine povodom obilježavanja 820 godina od njenog izdavanja.

Hašimbegović navodi da će ovaj put, nakon uspješnih gostovanja u Zenici, Tuzli i Zagrebu, postavka gostovati u Ilijašu u okviru spomenutog projekta Historijskog muzeja BiH.

Projekat je rezultat saradnje Muzeja sa školama, gdje muzejsko osoblje izložbu postavlja zajedno s nastavnicima i učenicima, a potom razrađuje aktivnosti u vezi s pripremama i programom njenog otvorenja.

"Učenici dizajniraju plakat i pozivnice, sudjeluju u programu otvorenja te se osposobljavaju za ulogu kustosa-tumača učenicima i drugim posjetiocima muzejske postavke. Na taj način oni su direktno uključeni u cijeli program i promociju kulturno-historijskog naslijeđa BiH“, istakla je Hašimbegović.

Ona potcrtava da su ovim projektom učenicima ponuđeni dodatni sadržaji kojima upotpunjuju i obogaćuju nastavni plan i program, dok se ujedno Muzej aktivnije uključuje u obrazovni sistem.

Ilijaš će biti prva stanica projekta "Muzej u školama“ zahvaljujući razumijevanju direktora Osnovne škole "Hašim Spahić" Mirsada Kusture te finansijskoj podršci Općine Ilijaš.

Izložba će u Kulturno-sportskom centru biti otvorena u 15 sati, a bit će organizirane posjete svih škola s područja općine. Ona će također do 12. marta biti dostupna i svim stanovnicima Ilijaša, čime se znatno obogaćuje i kulturna ponuda tog mjesta.

Hašimbegović najavljuje da će izložba biti ponuđena i ostalim školama u Kantonu Sarajevo, ali i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: