Kultura
11

Izložbom "Veliki format" počinje Balet Fest Sarajevo

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložbom "Veliki format" koja će biti otvorena sutra u Galeriji Novi hram počet će ovogodišnji Balet Fest Sarajevo, donoseći ponovno na bh. scenu praznik baletne umjetnosti.

Predstavljanje umjetnosti baleta kroz plakat i scensku fotografiju suština je ove izložbe, na kojoj je predstavljeno na desetke fotografija baletnih umjetnika, gostiju Festivala u proteklih šest godina, s autorskim potpisom Fuada Foče, te plakati grafičkog dizajnera Emira Operte kreirani na temelju Fočinih fotografija.

Direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo podsjetila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da novo festivalsko izdanje, kao najmlađeg festivala u Sarajevu, donosi veliku odgovornost, jer nije lako organizirati dolazak svih umjetnika u grad te njihovu pripremu za nastupe pred ovdašnjom publikom.

"Umjetnost baleta je intimna, čudesna i samo svoja, što i pokazuju ove fotografije", kazala je ona.

Uraditi vizual za bilo šta, smatra Papo, danas je vrlo zahtjevan posao jer je potrebno njime prenijeti željenu poruku te privući pažnju ljudi. Naglašava da se ovaj put Operta odlučio za svijetli kontrast balerine i pozadine na plakatu, dok je fokus stavljen na profesionalno izvajano tijelo balerine.

Fočo je kratko izrazio zadovoljstvo što će opet kroz fotografski objektiv pratiti ovogodišnju Balet Fest, istaknuvši da će pokušati ponovo stvoriti kvalitetne fotografije, dok je također čast da bude angažiran za ovaj festival podvukao i Operta, uz ocjenu da su grafički dizajneri danas prinuđeni raditi puno komercijalnih stvari zbog generalnog stanja u kulturi.

"Cilj je da plakat Balet Festa, osim pružanja osnovne poruke, po vizuelnom identitetu ostane urezan u pamćenje ljudi u jednom prostoru i vremenu", istaknuo je Operta.

Prva predstava na ovogodišnjem festivalu na programu je 26. septembra "Priča o vojniku" Bitef Dance Company iz Srbije, dok će 28. septembra biti priređen Gala Balet Fest s nastupom prvaka i solista baleta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH.