Od 2. do 12.11.
9

Izložbom "Varvarogenius" Mia Medaković-Topalović pokazuje lica balkanskih intelektualaca

Klix.ba
U atrijumu Sarajevo City Centra će u četvrtak, 2. novembra, s početkom u 19 sati biti otvorena prva samostalna izložba fotografija "Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)" autorice Mie Medaković-Topalović.

Ovom izložbom Mia Medaković-Topalović predstavlja 46 fotografija, od čega su 23 portreti savremenog čovjeka koji svojim djelovanjem i obrazovanjem, pojavom i akcijom mijenja lice/sliku Balkana. Portrete čovjeka koji nosi elitističku, intelektualnu priču u regionu Zapadnog Balkana, ova pravnica i novinarka smješta u kontekst 21. stoljeća, sadašnjeg trenutka i u ambijent u kojem njen junak radi i stvara. Preostale 23 fotografije prikazuju rad u ogledalu i suočavanje Varvarogeniusa sa prošlošću i sadašnjošću.

"Fotografišem intelektualca u prostoru u kojem stvara, njegov portret, karakter koji dolazi do izražaja, izvlačim njegovu suštinu. Pored fotografije portreta 23 muškaraca, na izložbi ću postaviti i 23 fotografije rada sa njima u ogledalu gdje se suočavamo sa istinom, prošlošću, pogledom u budućnost. U ogledalu gdje se pojavljujem i ja kao autor projekta, kao novinar, kao svjedok, kao žena, kao balans", navela je Medaković-Topalović.

Naziv izložbe "Varvarogenius" dolazi od Ljubomira Micića, pjesnika, književnog kritičara, glumca i jednog od osnivača avangardnog pokreta zenitizam i osnivača časopisa Zenit. Njegov izvorni pojam glasi "Barbarogenij".

"Moj Barbarogenius treba da probudi i ozdravi Balkan", navela je Medaković-Topalović.

Ovaj projekt započet je u januaru ove godine u Sarajevu, a nastavljen je u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Ljubljani, Tivtu, Porto Montenegru, Zagrebu, i završen u Rovinju krajem septembra ove godine.

Izložba je svoju prvu postavku i otvaranje imala ovog mjeseca u Beogradu. Nakon postavke u Sarajevu bit će upriličena u Ljubljani, Skoplju, Ohridu i Crnoj Gori. Također su planirani Firenca i Frankfurt.

Izložba će u Sarajevu biti otvorena do 12. novembra.