Bogat sadržaj
0

Izložbom "Stari" i koncertom francuske muzike otvoreno "Mostarsko ljeto"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Izložbom "Stari" autora Alana Hadžića iz Mostara i koncertom francuske muzike večeras je u Centru za kulturu Mostar svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto 2021."

Manifestaciju kojom su najavljeni bogati kulturni sadržaji tokom ljeta za građane, goste i turiste grada na Neretvi svečano je otvorila glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Ona je izrazila nadu da sa ovom manifestacijom počinju i normalna druženja nakon restrikcija koje su bile uzrokovane koronavirusom.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić je kazao kao vjeruje da će ovogodišnja manifestacija biti jedan od glavnih razloga povratka turista u grad Mostar.

"Ovogodišnja manifestacija se sastoji od 31 sadržaj kroz brojne koncerte, izložbe, književne večeri i druge kulturne sadržaje koji će se održati na više lokacija u gradu. Nadam se da će građani Mostara, brojni gosti i turisti uživati u cijelom programu koji smo napravili za ovu godinu", kazao je Suljić i pozvao sve da uživaju u ovogodišnjoj manifestaciji Mostarskog ljeta.

Nakon toga je otvorena samostalna izložba fotografija “Stari” Alana Hadžića kojom je kroz objektiv svog foto-aparata autor prikazao čarobnu ljepotu simbola Mostara i stare gradske jezgre u 30 fotografija koje su stare deset godina do danas.

"Fotografije su uglavnom rađene navečer kada nema nikoga u Starom gradu ili ujutro oko 5 sati sa brda Hum. Motivi su neobični izlazak sunca, magla, sumrak, zato što ja kada slikam Stari most i stari grad osjetima da mi on sam pozira", kazao je autor za Klix.ba.

Ističe kako je Stari most uslikan milion puta od kada postoji fotografija kroz objektive različitih svjetskih fotografa, ali da je on pokušao da uslika simbol rodnog grada na svoj način. Želio je kako kaže prikazati dušu i ljepote Strog mosta i starog grada koji su simbol Mostara i BiH.

Nakon što je publika imala priliku uživati u čarobnim slikama simbola grada na Neretvi svečanost je muzičkim notama obogatila grupa “JALL AUX YEUX” iz Bihaća priredivši koncert autorske muzike na francuskom jeziku u prekrasnom ambijentu ljetne scene mostarskog kulturnog centra.

Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine.

Sponzori tradicionalne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” su Ministarstvo nauke, kulture i sporta HNK, Grad Mostar i BH Telecom.