Umjetnička galerija BiH
0

Izložbom obilježeno 100 godina od rođenja Voje Dimitrijevića

FENA
Na današnji dan prije tačno 100 godina rođen je jedan od najznačajnijih slikara Bosne i Hercegovine Vojo Dimitrijević.

Ova značajna godišnjica bila je povod da Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji s porodicoim umjetnika organizuje njegovu retrospektivnu izložbu. Tim povodom štampana je i prigodna monografija.

Treba podsjetiti da je Dimitrijevićeva posljednja retrospektivna izložba urađena još za njegovog života 1970. godine, povodom 60 godina njegovog rođenja.

Kako je rekla direktorica Galerije Meliha Husedžinović, priprema ove izložbe podrazumijevala je traganja za Dimitrijevićevim djelima. Do nekih koja su bila izložena prije 40 godina tokom retrospektive bilo je nemoguće doći, a do nekih se nije moglo zbog nedostatka sredstava.

Tako su najvećim dijelom korištena djela iz fundusa Galerije te porodice Dimitrijević i još nekolicine ljubitelja umjetnosti i institucija koji imaju u posjedu Dimitrijevićeve slike.

Sin Voje Dimitrijevića Slobodan Braco Dimitrijević, poznati koncepualni umjetnik, u emotivnom govoru prisjetio se svog oca.

Kako je na početku rekao, mislio je govoriti o slikama, ali ipak se odlučio govoriti o ocu. Priču o slikama ostavio je drugima.

Govoreći o prednostima koje nosi pozicija sina velikog umjetnika, Braco Dimitrijević je između ostalog rekao da je imao "privilegiju" da ga ne prime na akademiju, jer je njegov otac bio legalist, koji je u njega ugradio veliku dozu odgovornosti, bio je pažljiv otac i vrstan pedagog.

I kako je naglasio, "da Vojo nije bio antifašist, ja ne bih bio Sarajlija".

I ispričao je priču o tome da se u vrijeme neposredno pred Drugi svjetski rat njegovom ocu pružila mogućnost da živi izvan granica Jugoslavije, ali on se ipak vratio.

Braco Dimitrijević je istakao značaj umjetnosti, muzeja, galerija...

"Bez kulture nema ni nacije ni države", rekao je Braco Dimitrijević.

Iako se tokom godinu dana, koliko je trajala priprema izložbe, Umjetnička galerija obratila nadležnim minstrstvima, brojnim institucijama, odziv je bio slab,

Među rijetkima koji su se odazvali apelu Galerije bio je Grad Sarajevo i gradonačelnik Behmen, kojem je zbog toga i s pravom pripala čast da otvori izložbu.

Behmen je istakao da Sarajevio treba da bude ponosno što je iznjedrilo velikog slikara i humanistu. On je naglasio da je Dimitrijević bio i sarajevski i pariški i evropski i svjetski umjetnik.