Sarajevska zima
0

Izložbom o Šahnami počela sedmica iranske kulture

FENA
U galeriji Hanikah Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je otvorena izložba slika, kaligrafije i Šahname, čime je počela sedmica iranske kulture u okviru XXVII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

Generalni sekretar Iranske fondacije "Ferdowsi" Yaser Movahedfard kazao je danas da je izloženo 20 ilustracija Šahname, eksponata Iranskog muzeja, dokumenta koji se bavi historijom i mitologijom drevne Perzije.

Movahedfard će održati predavanje "Svijet Šahname", u kojem će se fokusirati na države koje se u ovoj knjizi spominju, kao i o vezama naroda i kultura.

Na prijedlog Fondacije "Ferdowsi", zbog značaja koji Šahnama ima za evropsku i svjetsku umjetnost, UNESCO ju je uvrstio u svoju baštinu. Šahnama inače obilježava svoju 1000. godišnjicu.

"Po mom uvjerenju, Šahnama je najveća mitska knjiga na svijetu, a naročito zbog činjenice da se u njoj spominju brojne države i narodi, a neki od njih i danas postoje. Ova knjiga mogla bi upravo biti veza među kulturama i civilizacijama i garant mira. U njoj se spominju i zemlje na Balkanu, a među njima su BiH i Hrvatska", kazao je Movahedfard.

Hamidreza Etminan, ataše za kulturu u Ambasadi Irana u BiH, kazao je u izjavi novinarima da su tu brojne slike rađene u različitim tehnikama, koje oslikavaju prizore iz Šahname, skulpture i kaligrafija. Neki eksponati doneseni su iz Iranskog kulturnog centra u BiH.

On je naglasio da učestvovanje iranskih umjetnika u ovom festivalu ima za cilj približavanje kultura Irana i Bosne i Hercegovine.

Skulptori iz Irana u Sarajevu će izraditi skulpture pjesnika Hajama i Firdusija, koji je napisao Šahnamu, a te skulpture bit će poklonjene Sarajevu, u znak sjećanja na hiljadu godina Šahname.

U okviru sedmice iranske kulture bit će održano i predavanje o temi "Gnoza u Šahmani", a desetak pozorišnih umjetnika u Sarajevu će odigrati nekoliko predstava od kojih će mnoge biti posvećene djeci i omladini.