Kultura
0

Izložbom Jasminka Halilovića otvoreni Dani Sarajeva u Beogradu

FENA
Sedmi festival Dani Sarajeva počeo je u Beogradu otvaranjem izložbe Jasminka Halilovića "Djetinjstvo u ratu" i promocijom istoimene publikacije u Kulturnom centru Beograda.

Ovo je prva knjiga koja istražuje kolektivno iskustvo odrastanja u balkanskim ratovima. Ona doprinosi razumijevanju značaja mira, te istovremeno podsjeća na odgovornost odraslih da kreiraju bolji svijet za djecu.

"Posebno mi je drago što je Beograd prvi grad nakon Sarajeva u kojem će biti predstavljena publikacija 'Djetinjstvo u ratu'. Mislim da je Beograd važno mjesto da razgovaramo o Sarajevu i opsadi Sarajeva, ovog puta kroz prizmu djetinjstva, odnosno odrastanja u ratu. Vjerujem da knjiga i izložba mogu biti doprinos dijalogu između dva grada, prevashodno zbog tačaka potencijalne samoidentifikacije kojih ima mnogo. U tom smislu očekujem da će mlade Beograđanke i Beograđani uz ovu knjigu i izložbu bolje nego ikad dosad razumjeti kroz šta su prolazili njihovi vršnjaci u Sarajevu", kazao je Jasminko Halilović na promociji knjige "Djetinjstvo u ratu".

Na otvaranju festivala govorili su Nils Ragnar Kamsvåg, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Mia David, direktorica Kulturnog centra Beograd, Ruba Velagić iz Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Maja Mićić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedena je predstava "Bio je lijep i sunčan dan", rediteljke Tanje Miletić-Oručević.

Beogradska publika imala je priliku da vidi mozaik sećanja 78 građanki i građana Sarajeva na prvi dan opsade - 2. maj 1992. godine.

U Bitef teatru izvedena je predstava "Izopačeni", beogradskog reditelja Andreja Nosova.

U okviru filmskog programa, u Dvorani Kulturnog centra Beograd prikazan je film sarajevskog Oscarovca Danisa Tanovića "Cirkus Columbia" i dokumentarni filmovi studenata/kinja iz Beograda i Sarajeva.

Poslije projekcija odžana je debata o filmovima u kojoj su studenti predstavili zajednički rad u okviru "Sarajevo grad filma".

Drugog dana u Kulturnom centru Beograda prošlogodišnja laureatkinja Mirjana Karanović uručit će nagradu festivala.

Mladi iz Sarajeva i Beograda će na debati "Deca u ratu" otvoriti pitanje zašto mladi iz Beograda o opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. stoljeća na samo 300 kilometara od Beograda još uvijek malo ili gotovo ništa ne znaju.

U naredna dva dana, publika će imati priliku da pogleda bogat filmski program, kao i pozorišnu predstavu "Prst".

Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno angažovani tekst.

Predstavu je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić i Milica Stefanović, saopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.