Kultura
9

Izložbom i performansima studenti otvorili Univerzitetske decembarske dane

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Otvaranjem izložbe umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti (ALU) te performansima studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASU) i Muzičke akademije, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) počeli su Univerzitetski decembarski dani, a obilježen je i rođendan ASU.

Izložbu i manifestaciju Univerzitetski decembarski dani otvorili su dekan ASU Pjer Žalica, prodekan Muzičke akademije Vedran Tuce, asistentica na ALU Amra Mazrak te prorektor za oblast međunarodne saradnje UNSA, Ugo Vlaisavljević.

"Decembar je mjesec u kojem se zaključuje, ne akademska, već kalendarska godina. Doista je to mjesec kada nekako svodimo račune, ali i mjesec obilježavanja i slavlja. To je tradicionalno mjesec u kojem se okupljaju umjetnička krila Univerziteta u Sarajevu. Ovo je dragocjena tradicija i lijepa prilika da vidimo najbolje radove studenata ALU, uživamo u muzičkim tačkama, ali i scenskim igrokazima", rekao je Vlaisavljević.

Dodao je kako su tri akademije okupljene u okviru obilježavanja Dana univerziteta te da se na akademsku zajednicu uvijek gleda kroz naučne radove, projekte i predavanja, a rijetko se shvata kao umjetnost, performans, događaj i susret.

"U času kada imamo integraciju univerziteta i početne, izuzetno zahtjevne korake, pa i nailazimo na izvjesne otpore, kancelarija Univerziteta postaje mjesto okupljanja u svečarskom duhu i počast umjetnosti. Bit će još nekih događaja, ali ih još nismo definirali. Bit će određenih konferencija i susreta. Idemo ususret 2014. godini, godini potpune integracije univerziteta, ali i razmišljanja o prošlosti. Ako već razmišljamo o prošlosti, najbolje je da to činimo sa umjetnošću, a ne sa ideologijom", izjavio je Vlaisavljević.

Vedran Tuce, prodekan Muzičke akademije, navodi kako ga uvijek raduju okupljanja studenata sarajevskih akademija, pogotovo u ovakvoj situaciji kada se obilježava Dan Univerziteta u Sarajevu, kao i rođendan ASU.

Dekan ASU, Pjer Žalica, objasnio nam je kako je to jedna od najmlađih umjetničkih akademija u BiH, a osnovana je na današnji dan, prije 32 godine. Žalica navodi kako je tada postojao samo Odsjek za glumu, a u međuvremenu je akademija razvijena odsjecima za režiju, dramaturgiju, produkciju, kameru, ton i montažu.

"Sada smo nekako kompletirana akademija, koja ipak, po prirodi svog posla, ne može funkcionisati bez kompozitora, muzičara, slikara, scenografa, kostimografa... te nastojimo imati što intenzivniju saradnju sa druge dvije akademije. Do sada je to bilo više kroz individualne kontakte studenata i ceremonijalne susrete, a u posljednje vrijeme pokušavamo razviti i neki zajednički oblik nastave. Mislim da je to bolji oblik, nego što je u drugim gradovima formiranje univerziteta umjetnosti", rekao je Žalica.

U okviru izložbe prikazani su radovi studenata svih odsjeka na ALU, a selektirani su na odsjecima.

"Ovi radovi već su izlagani na izložbi povodom godišnje nagrade Alija Kučukalić, a repertoar je sada malo proširen. Nadam se da će ovakvi susreti biti intenzivirani u budućnosti i da će saradnja između akademija biti čvršća. Ovo je značajna prilika i za studente, budući da je izložba i prodajnog karaktera", kaže asistentica Mazrak.

Studenti ASU izveli su nekoliko scenskih performansa uz pratnju kolege sa Muzičke akademije.