Početak 2009. godine
0

Izložbe i promocije u Zemaljskom muzeju BiH

FENA
Nekoliko izložbenih i promotivnih aktivnosti Zemaljski muzej BiH planira realizirati u prvih šest mjeseci ove godine, potvrdio je Feni direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

Tako bi krajem januara trebao biti predstavljen muzejski vodič, a nakon toga i Glasnik Zemaljskog muzeja BiH. Ovaj broj Glasnika posvećen je arheologiji, tačnije istraživanju lokaliteta Okolište kod Visokog. Taj je projekt bio organiziran u saradnji Zemaljskog muzeja i Njemačkog arheološkog instituta i trajao je šest do sedam godina.

Nakon pomenutih promocija, uslijedit će otvaranje izložbe "Ugrožene biljne vrste" Ermane Lagumdžije, dok će u martu postavka Edine Bečić iz Prirodnjačkog odjela biti posvećena ružama. U maju je planirano predstavljanje izložbe "Mala fibula" iz Arheološkog odjela te promocija knjige o istoj temi.

Muzejski savjetnik Sejdo Bugarski u martu ili aprilu predstavit će knjigu "Brvnare", dok su u planu i još dvije izložbe - jedna posvećena ribolovu kao privrednoj djelatnosti autora Samira Avdića te druga posvećena igračkama autora Enesa Šljive, obje iz Odjeljenja za etnologiju ovog muzeja.