Kultura
15

Izložbe bh., slovenačkih i poljskih umjetnika u Kinu Bosna

Klix.ba
U toku avgusta Kolektiv Kreaktiva će u sarajevskom Kinu Bosna ugostiti umjetnike i umjetnice iz BiH, Poljske i Slovenije. Umjetnici koji sarađuju sa ovim kolektivom su cijenjeni dobitnici prestižnih nagrada za svoj rad.

"Dani otvorenog ateljea" potrajat će od 12. do 19. avgusta. Riječ je o art manifestaciji umjetničkog Kolektiva Kreaktiva (YAGE) koji najaktivnije djeluje u prostorijama Kina Bosna.

U toku avgusta svake srijede umjetnici i aktivisti ovog kolektiva, u saradnji sa društvom Stigma, za posjetitelje su pripremili poseban program iz područja vizuelne, muzičke, književne i performativne umjetnosti.

Tako, u srijedu 12. 8. od 20 sati u prostorijama Kina Bosna, na adresi Alipašina 19, održat će se izložba naziva "Solo disko" autora Marka Jakše, koji je ove godine ponosni dobitnik Prešernove nagrade za najboljeg slovenskog slikara. Jakše je za ovaj umjetnički dogadjaj posebno pripremio slikarski opus od 20 slika. S Markom u Kino Bosna dolazi i naš pjesnik Admiral Mahić, koji međunarodnu književnu karavanu “Neretvanske vedrine” ove godine upravo i završava na ovom mjestu.

U poetskom dijelu programa sudjelovati će pjesnici i kantautori iz Slovenije, a pjesnike iz BiH će najaviti Dino Porović. Specijalni gost Kolektiva Kreaktiva u srijedu 12. 8. je briljantni književnik Vuk Rodić. Nakon čitanja poezije i proze učesnika ove umjetničke karavane, od 21 sat muzički i performativni dio programa pripremio je underground Ansambl Liminalit (BiH) koji se može kategorizirati kao cross-over ansambl koji kombinuje elemente ambient, experimental, jazz, psychedelic, dub, fusion i progressive rock muzike.

Dan poslije ovog eventa, u četvrtak 13. 8. Kolektiv će u Kinu Bosna ugostiti neobičnu umjetnicu iz Poljske, koja je u Danskoj završila studije za elektronsku muziku i performans i koja spajanjem tijela i zvuka kombinuje razigrane melodije i pjesme sa apstraktnim formama pokreta. U četvrtak od 20 sati osim Olge, koja je svoj posljednji nastup imala u junu u Sioveniji na festivalu eksperimentalnog zvuka ZNFI, u sklopu projekta “Dani otvorenog ateljea” gostovat će multimedijalni umjetnik Ognjen Šavija (BiH) (Soundscapes, Ambient, Drone) i Tarik Alimanović (BiH) (Glitch, Noise, Ambient).

After party očekuje vas u Clubu Silver & Smoke uz DJ set Ilvane Dizdarević (BiH) aka Elle M koja u Kinu Bosna samostalno nastupa u srijedu 19.8.

Dobrodošli u Kino Bosna 12.,13. i 19. avgusta. Ulaz na sve događaje u sklopu Kolektiva Kreaktiva tokom avgusta je prema vašim željama, navode organizatori.