Kultura
4

Izložbama, biciklističkom trkom, polumaratonom i koncertima bit će obilježen Dan Banje Luke

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Banje Luke, čija je centralna manifestacija 22. aprila, gradonačelnik Slobodan Gavranović se danas obratio novinarima.

"Aktivnosti obilježavanja grada Banje Luke započeta je već 17. marta izložbom slavnog umjetnika Damiana Hirstam, a to smo nastavili tokom mjeseca aprila koji je ispunjen brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama", izjavio je gradonačelnik Banje Luke..

Gradonačelnik je objasnio da je privedena kraju sanacija jednog dijela Kastela u kojoj je završena prva faza radova a za šta su značajna sredstva obezbjeđena donacijama Evropske Unije i Evropske Komisije.

"Sutra ćemo da otvorimo taj rekonstruisani dio tvrđave za koji smo odvojili oko 10 miliona KM. Time su stvoreni uslovi da ljetna scena, koja sada sasvim drugačije izgleda, bude funkcionalnija, te da koncerti i predstave koje se tamo dešavaju budu u mnogo ljepšem ambijentu", rekao je Gavranović.

U sklopu obilježavanja Dana grada, grad Banja Luka će zajedno sa odborom boraca Drugog svjetskog rata biti domaćin konferencije SUBNOR-a gradova bivše Jugosavije, gdje će se evocirati uspomene na te slavne dane oslobođenja Banje Luke ali i ostalih gradova s prostora bivše države.

Gradonačelnik je naveo da će se 21. aprila otvoriti dodatni dio etno sela u Ljubačevu nadomak Banje Luke.

"To je jako bitno za turizam, jer se radi o bogatom turističkom potencijalu koji ovaj grad posjeduje, a tamo i ima određeni broj stećaka i arheološka nalazišta", istakao je Gavranović.

Obilježavanje 22. aprila će kao i svake godine početi obilaskom spomenika palih boraca NOB-a i polaganjem vijenaca.

"Upriličit ćemo i manifestaciu Zlatna čaša kostoljublja gdje će se predstaviti ugostitelji grada Banje Luke. Nakon toga će biti ulični polumaraton, a i svečana akademija na kojoj ćemo nagrađenim licima dodijeliti priznanja i tom ceremonijom ozvaničiti taj dan", objasnio je gradonačelnik

Nakon svečane akademije u Narodnom pozorištu RS će se održatn poklon koncert konzulata Srbije kvarteta beogradskog simfonijskog orkestra.

U okviru manifestacije obilježavanja grada biće održane brojne sportske aktivnosti, 24. će biti biciklistička trka, a sportski dio biće zatvoren karataškim turnirom 30. aprila.

Direktorica Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) Sarita Vujković govorila je o izložbi "Putevi modernizma" kojom će biti otvorena Kamena zgrada koja je obnovljena u sklopu radova na rekonstrukciji Kastela.

"Izložbu ćemo otvoriti sutra, 19 aprila, a biće izloženi radovi slavne banjalučke slikarske četvorke Misirlića, Simića, Ćurića i Envera Štalje. Ideja nam je da pokažemo djela koja većim dijelom pripada gradu Banja Luci i koju baštinimo kao istinsku vrijednost. Ovi slikari su pedesetih godina uveli neke moderne struje u likovnoj umjetnosti i kao mladi umjetnici su težili da se okrenu ka zapadu i evropskim strujanjima koje su čine temelj današnje savremene umjetnosti", rekla je direktorica MSURS-a.