Kultura
0

Izložba "Znamenitosti New Yorka"

FENA
U okviru festivala "Sarajevska zima" u petak uvečer je u galeriji Mak otvorena izložba fotografija "Znamenitosti New Yorka".

Izložba je prema programu trebalo da bude otvorena u subotu, ali je termin pomjeren zbog obaveza američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, koji je izložbu i otvorio.

English, rođeni Njurorčanin, istaknuo je da je za njega otvaranje ove izložbe veoma značajno te izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena baš u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Govoreći o New Yorku, English se prisjetio riječi pisca Marka Twaina: "Bit će to prelijepo mjesto ako ga ikad dovrše."

U 2005. godini obilježena je 40. godišnjica od usvajanja Zakona o znamenitostima New Yorka. Donošenjem ovog važnog zakona zaštićene su zgrade, svojine i objekti unikatnog karaktera ili oni koji imaju specifičnu historijsku ili estetsku vrijednost za razvoj kulturne infrastrukture grada, države ili nacije.

Zaštita ovih resursa je ključna u očuvanju historijskoga, estetskog i kulturnog naslijeđa grada i zemlje te donosi pozitivan ekonomski učinak, naglašavajući mnoge atrakcije koje dorinose biznisu i industriji.

Ovaj zakon, jedan od prvih koji služi kao model za zakone o znamenitostima širom zemlje, štiti mnoge kulturne i arhitektonske vrijednosti New Yorka i zemlje.

Samo u New York Cityju postoji 1.116 imenovanih znamenitosti, 104 unutrašnje, 9 scenskih znamenitosti, te 84 historijska kvarta, koji se sastoje od 22.100 posjeda, najvećim brojem označenih znamenitosti i najvrednijim nekretninama od svih gradova u Sjedinjenim Državama.

Ovu izložbu, koja dokumentuje najznačajnije i najneobičnije od ovih posjeda, organizovao je Centar za zaštitu historijskih znamenitosti New Yorka, uz objavljivanje knjige “Znamenitosti New Yorka”, poznate autorice i kuratorice Barbaralee Diamonstein-Spielvogel.