U 20 sati
182

Izložba "Živo bilo čovjeka" Adnana Dupanovića će biti otvorena u četvrtak u Umjetničkoj galeriji

I. S.
Izložba "Živo bilo čovjeka" umjetnika Adnana Dupanovića će biti otvorena u četvrtak, 29. septembra u 20 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.

Na Dupanićevim slikama su prikazani migranti, odnosno izbjeglice (posebno s Bliskog i Srednjeg istoka te sjeverne Afrike). Oni u umjetnikov rodni Bihać nisu došli namjerom da ostanu, ali ih neprilike tzv. migrantske krize prisiljavaju na postupni ostanak i prilagodbu prostoru i kulturi što sve više postaju mjesto (i) njihovog života, a s lokalnim stanovništvom uspostavljaju različite veze, pa tako i prijateljske, međusobno snažne i važne.

"Ciklus Human Pattern posvećen je Romima, koji u Bosni i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije te ostatka Balkana stigmu "Drugih" nose, nažalost, od pamtivijeka; stoga sadašnje stanje novih sukoba, ali i povremenih suradnji i ispreplitanja među kulturama (što su samo naizgled radikalno različite), potiče ili prisiljava beziznimno sve pojedince i grupe na preispitivanje zastarjelih zasada svojih života. Kako u ovom, "našem", tako i u drugim dijelovima svijeta, a pogotovo Europe, sa svom kolonijalnom i ostalom tamnom prtljagom koju Stari svijet nosi sa sobom već stoljećima.

Daljnji noviji ciklus Dupanovićevih slika, naslovljen Folklor sazrijevanja (2021/2022), nastavlja fokus umjetnikovog pogleda postupno pomicati s vječnih Drugih prema sebi samome, prepoznajući u osobnoj i neposrednoj bihaćkoj povijesti simboličke i sasvim likovne elemente u kojima se posve lična i lokalna previranja dodiruju s globalnim mijenama kulturnog i geopolitičkog polja. Ali, poput ranije opisanih ciklusa slika, ni u svom najosobnijem radu do sada Dupanović presijecanja personalnog i političkog ne oslikava vizualnim ispisivanjem bilo kakvih pokliča ili parola, već kroz potragu za istovremeno unikatnim i univerzalnim likovnim simbolima kasnog jugoslavenskog te tranzicijskog doba, na svoj izgrađeni način artikulira nesigurno ustrojstvo svijeta u neprekidnim pokušajima obnavljanja nakon razdoblja raspadanja", naveo je pisac Bojan Krištofić.

Adnan Dupanović rođen je 1978. u Bihaću. Akademiju likovnih umjetnosti Sarajevo završio je 2001. godine. Od 2001. do 2006. radio je kao profesor stručno teorijske nastave u Umjetničkoj školi Bihać, a od 2006. godine do danas zaposlen je u Gradskoj galeriji Bihać. U periodu od 2013. do 2017. bio je angažovan kao asistent na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Od 2006. učestvuje u organizaciji likovne kolonije Admir Lješčanin Duga. Bavi se slikarstvom i grafikom. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu, a samostalno je izlagao pet puta u BiH, Hrvatskoj i Njemačkoj.