Očekuje se bogat program
17

Koncert i izložba "Žene u Ex-Yu Rocku" održat će se večeras u Ex-Yu Centru

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Izložba "Žene u Ex-Yu Rocku" bit će upriličena u Ex-Yu Rock Centru u Sarajevu s početkom u 19 sati.

Ova izložba ima za cilj da istakne sjajne i utjecajne žene koje su igrale ključne uloge na Ex-Yu rok sceni, a namijenjena je svima koji su zainteresovani za bogato nasljeđe Ex-Yu rocka.

Jasno je da je Ex-Yu rock scena kulturni fenomen sa trajnim nasljeđem, ali doprinosi njenih ženskih figura su nažalost, uglavnom zapostavljeni. Izložba "Žene u Ex-Yu Rocku" upravo nastoji da ispravi ovaj propust i pruži platformu za slavlje i priznanje izuzetnih žena koje su oblikovale pejzaž Ex-Yu rocka.

Foto: Press
Foto: Press

U okviru izložbe, posjetioci će imati priliku da vidite djeliće historije kroz originalne predmete sjajnih žena, a neke od njih su Jadranka Stojaković, Gordana Ivandić, Marina Perazić, Vim Cola, Amila Sulejmanović, Margita Stefanović, Tajči i druge.

Također, na ovaj način proslavit će se i prvi rođendan Ex-Yu Centra, a kako organizator navode održat će se i koncert.

"Žene u Ex-Yu Rocku" je prva u seriji izložbi koje se ogranizuju kao dio projekta "Rock for Unity", koji realizuju Alicorn, Ex-Yu Rock Society i Eurothink - Centre for European Strategies, uz podršku Evropske Unije, s ciljem očuvanja i promocije jugoslovenske rock muzike. Izložba je još podržana od strane UN Women i Pop Rock Škole Sarajevo.

Ex-Yu Rock Centar je kulturni centar posvećen očuvanju i promociji raznovrsnog muzičkog nasljeđa Ex-Jugoslovenske regije. Kroz izložbe, događaje i obrazovne inicijative, teže ka stvaranju dubljeg razumijevanja i cijenjenja kulturnog bogatstva ovog područja. U planu su brojne uzbudljive aktivnosti i događaji, a više informacija možete pronaći na Facebook i Instagram stranici Centra.