{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Žena i vrijeme" Nadine Grebović u povodu 8. marta

F
8.3.2010. u 13:31
0
0
Izložba "Žena i vrijeme" Nadine Grebović u povodu 8. marta
0
Izložba "Žena i vrijeme" Nadine Grebović u povodu 8. marta
NUBBiH
"Žena i vrijeme" naziv je izložbe koju autorski potpisuje bibliotekarka na Odjeljenju za specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH Nadina Grebović, otvorene danas u NUB-u povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.
Izložba je posvećena prvim učiteljicama iz austrougarskog perioda u BiH i donosi brojne fotografije i biografije, knjige te dokumente koji svjedoče veličinu i značaj tih žena za razvoj obrazovanja u našoj zemlji.

Među izloženim eksponatima su i veliki portret iz austrougarskog perioda Miss Irbi, punog imena Adelaide Pauline Irby koja je u Sarajevu osnovala Zavod za školovanje djevojčica, jedno njeno pismo iz 1877. te pismo Stake Skenderove iz 1866. godine. Riječ je o ženi koja je u Sarajevu 1858. godine otvorila prvu školu za djevojčice, te prvoj ženi koja je u BiH objavila rad - "Ljetopis Bosne" (1825.-1856.).

Ella Kranjčević, Hasnija Berberović, Jagoda Truhelka, Almasa Ibizović, Klara Altarac, Anka M. Knežević i Nafija Sarajlić, samo su neke od učiteljica čiji su životi, posvećeni razvoju školovanja u BiH, osvijetljeni biografijama i pratećim fotografijama.

Postavku je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Tatjana Ljujić-Mijatović, ukazavši na činjenicu da je veoma mali broj obrazovanih i kompetentnih žena prisutno na funkcijama u javnim ustanovama i na fakultetima, a posebno u diplomatiji i vanjskoj politici.

Ona je mišljenja da taj poražavajući podatak ukazuje na odnos i status žena u bh. društvu te pozvala sve obrazovne institucije i građane da pogledaju izložbu da bi se uvjerili da su žene, učiteljice, prisutne u svim razvojnim periodima bh. društva.

Predstavljajući postavku, autorica Nadina Grebović ustvrdila je da je ona nastala kao spoj njena dva angažmana - voditeljice kartografske i grafičke zbirke NUB-a te njene zainteresiranosti za feminizam.

"Izložba svjedoči o veličini svih tih žena koje su se školovale i radile kao učiteljice, iako su mnoge od njih živjele tiho i umrle tiho", kazala je ona.

Prisutne je pozdravio i direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, naglasivši da je postavka posvećena ženama koje su još u to doba shvatale svoju humanu misiju u skladu s prostorom i vremenom kao borbu za univerzalne ljudske vrijednosti, osnovna ljudska prava, slobodu čovjeka, progres i budućnost.

"Zajedničko im je što su se u okviru te borbe zalagale za emancipaciju žena, ravnopravnost i dostojanstvo žene u društvu, te obrazovanje i mir u svijetu. U vrlo složenom vremenu one su ličnim primjerom i požrtvovanjem pokazivale šta znači biti učiteljica te učiti i obrazovati druge, da bismo svi zajedno išli ka društvu baziranom na znanju", kazao je on.

Izložba će biti otvorena do 12. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: