NUBBiH
0

Izložba "Žena i vrijeme" Nadine Grebović u povodu 8. marta

FENA
NUBBiH
NUBBiH
"Žena i vrijeme" naziv je izložbe koju autorski potpisuje bibliotekarka na Odjeljenju za specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH Nadina Grebović, otvorene danas u NUB-u povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Izložba je posvećena prvim učiteljicama iz austrougarskog perioda u BiH i donosi brojne fotografije i biografije, knjige te dokumente koji svjedoče veličinu i značaj tih žena za razvoj obrazovanja u našoj zemlji.

Među izloženim eksponatima su i veliki portret iz austrougarskog perioda Miss Irbi, punog imena Adelaide Pauline Irby koja je u Sarajevu osnovala Zavod za školovanje djevojčica, jedno njeno pismo iz 1877. te pismo Stake Skenderove iz 1866. godine. Riječ je o ženi koja je u Sarajevu 1858. godine otvorila prvu školu za djevojčice, te prvoj ženi koja je u BiH objavila rad - "Ljetopis Bosne" (1825.-1856.).

Ella Kranjčević, Hasnija Berberović, Jagoda Truhelka, Almasa Ibizović, Klara Altarac, Anka M. Knežević i Nafija Sarajlić, samo su neke od učiteljica čiji su životi, posvećeni razvoju školovanja u BiH, osvijetljeni biografijama i pratećim fotografijama.

Postavku je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Tatjana Ljujić-Mijatović, ukazavši na činjenicu da je veoma mali broj obrazovanih i kompetentnih žena prisutno na funkcijama u javnim ustanovama i na fakultetima, a posebno u diplomatiji i vanjskoj politici.

Ona je mišljenja da taj poražavajući podatak ukazuje na odnos i status žena u bh. društvu te pozvala sve obrazovne institucije i građane da pogledaju izložbu da bi se uvjerili da su žene, učiteljice, prisutne u svim razvojnim periodima bh. društva.

Predstavljajući postavku, autorica Nadina Grebović ustvrdila je da je ona nastala kao spoj njena dva angažmana - voditeljice kartografske i grafičke zbirke NUB-a te njene zainteresiranosti za feminizam.

"Izložba svjedoči o veličini svih tih žena koje su se školovale i radile kao učiteljice, iako su mnoge od njih živjele tiho i umrle tiho", kazala je ona.

Prisutne je pozdravio i direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, naglasivši da je postavka posvećena ženama koje su još u to doba shvatale svoju humanu misiju u skladu s prostorom i vremenom kao borbu za univerzalne ljudske vrijednosti, osnovna ljudska prava, slobodu čovjeka, progres i budućnost.

"Zajedničko im je što su se u okviru te borbe zalagale za emancipaciju žena, ravnopravnost i dostojanstvo žene u društvu, te obrazovanje i mir u svijetu. U vrlo složenom vremenu one su ličnim primjerom i požrtvovanjem pokazivale šta znači biti učiteljica te učiti i obrazovati druge, da bismo svi zajedno išli ka društvu baziranom na znanju", kazao je on.

Izložba će biti otvorena do 12. marta.