U 15 sati
14

Izložba "Zastave" Maka Hubjera otvara se u subotu u galeriji Brodac

N. O.
U galeriji savremene umjetnosti Brodac u subotu, 19. novembra u 15 sati bit će otvorena izložba Maka Hubjera pod nazivom "Zastave".

Autor zastave, kao spomenike i druge simbole nacionalnih identiteta kojima se često bavi, prepoznaje kao bazične elemente autoritativnog formiranja kolektivnih identiteta današnjice koji proizlaze iz aktualnih društveno-političkih uređenja.

Kritički i refleksivan pristup tim procesima započinje još 2017. godine kada u radu Iskuhavanje zastave zastavu Bosne i Hercegovine neumorno iskuhava ne bi li ju simbolički očistio, isto kao što te godine i riba putovnicu dok s naslovne stranice ne izbriše sve znakove njenog prepoznavanja.

U novijim radovima iz ciklusa Čista savjest, posebno onima nastalim 2021. godine, autor pristupa spomenicima čisteći, brišući njihovu sjenu. Taj akt prepoznajemo kao kritičku refleksiju na funkciju, značenje i poruku koju spomenici imaju u stvaranju društveno-političke stvarnosti.

Za razliku od ovih radova, zastave su lišene partikularnih nacionalnih i državnih simbola. U njihovom likovnom tretmanu gotovo da su svedene na plohu energično nanesene boje, čime autor nastavlja svoju misiju čišćenja, ovog puta unutar same slike u kojoj imaju gotovo ulogu praznina u urbanim prikazima grada, koje manje ili više prepoznajemo, ali svakako doživljavamo kao prostore svakodnevice naših života.

Stječemo dojam da je kritička refleksija otišla korak bliže samom značenju i funkciji zastava, odmičući se od konkretnih društveno-političkih sistema i granica koje ti sistemi stvaraju, postavljajući univerzalna pitanja o društveno-političkim uređenjima, pa tako i kolektivnih identiteta koje oni generiraju, unutar kojih smo i sami zatečeni.

Tonči Batalić Kranjčević - Iz teksta "Zastave"

Mak Hubjer vizualni je umjetnik i umjetnik društvene prakse. Nakon završenog diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer slikarstvo. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split. Radovi su mu izlagani na više domaćih i međunarodnih izložbi. Kroz izvedbene i vizualne prakse promišlja političke i društvene teme.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati uz rezervaciju termina putem službene Facebook stranice galerije.