{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Zanatlije - čuvari tradicije Baščaršije"

F
18.6.2009. u 15:25
0
2
Izložba "Zanatlije - čuvari tradicije Baščaršije"
0
Izložba "Zanatlije - čuvari tradicije Baščaršije"
Foto: Sarajevo-x.com
"Zanatlije - čuvari tradicije Baščaršije" naziv je izložbe koja će biti otvorena 25. juna u ASA Art Galeriji u okviru projekta promoviranja vrijednosti "duha Baščaršije".
Izložba će, u organizaciji Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) te uz podršku ASA Art Galerije i Muzeja Sarajeva, trajati do 25. jula, nakon čega će biti premještena u Brusa-bezistan, saopćeno je iz ZUP-a.

Postavka sadrži najljepše primjerke zanatskih proizvoda koji se čuvaju kao eksponati u muzejima i starim zanatlijskim porodicama.

Ona će kroz kombinaciju autentičnog i savremenog ambijenta prikazati svu ljepotu starih i savremenih zanatskih proizvoda te kreirati pomalo zaboravljeni ambijent zanatskog okruženja.

Zona unaprijeđenog poslovanja okupila je tim stručnjaka iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa, poput arheologa, etnologa i orijantalista. Oni intenzivno rade na promociji vrijednosti "duha Baščaršije" kroz projekt koji će trajati šest mjeseci, a promotivni katalog, film i izložba su njegovi glavni dijelovi.

Cilj kataloga je da kroz tekstove i fotografije na autentičan način prikaže nastanak i razvoj zanata kroz historiju.

Film o radu zanatlija i nastanku zanatskih proizvoda u režiji Nihada Vranića bit će premijerno prikazan na otvorenju izložbe.

Projekt je okupio eminentna imena iz kulturno-historijskog naslijeđa, među kojima i arheologa konzervatora Sabiru Husedžinović, orijentalistu i savjetnicu Orijentalnog instituta Behiju Zlatar, etnologa i muzejsku savjetnicu u Zemaljskom muzeju Maricu Filipović te direktoricu Muzeja Sarajeva Amru Madžarević, i mnoge druge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: