Historijski muzej Sarajevo
0

Izložba za pomoć oboljelim od PTSP-a i u sjećanje na Danila Krstanovića

Klix.ba
Udruženje oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sarajevskog kantona "Život", u petak, 1. juna, otvara kolektivnu izložbu fotografija pod nazivom "Fotoreporteri opkoljenog Sarajeva za Udruženje oboljelih od PTSP-a 'Život'", u Historijskom muzeju BiH.

Među autorima su i najbolji ratni fotografi: Piotr Andrews, Enrico Dagnino, Ron Haviv, Paul Lowe, Miquel Ruiz Aviles, Rikard Larma, Milomir Kovačević Strašni, Hidajet Degi Delić, Darko Babić, Senad Gubelić, Haris Memija te nedavno preminuli Danilo Krstanović, koji je bio jedan od inicijatora i organizatora izložbe.

Naime, istinski cilj ove izložbe je skrenuti pažnju javnosti na trenutno veliki problem u društvu, a to je zanemarivanje oboljelih od PTSP-a i na mikro i na makro planu. Mi još oficijelno nemamo, tj. ne znamo, tačan broj oboljelih, niti je moguće utvrditi njegovu prevalencij zbog popisa stanovnistva. Sa druge strane, oboljeli se ne javljaju zbog postojanja predrasuda koje su, nažalost, jedna od odlika našeg društva.

"Mnogo je onih koji nisu ni svjesni svojih simptoma. To je tempirana bomba u našem društvu, a strukture društva, koje bi se trebale baviti ovim problemom, se u najmanju ruku nonšalntno odnose prema svemu tome, na našu veliku žalost. Aktivni članovi našeg društva su oboljeli od PTSP-a i ono što boli je što nemamo nikakvu potporu danas.

Iz tog razloga smo počeli sami kao udruženje poduzimati određene korake, a jedan od njih je i predstojeća izložba. Zahvaljujući pokojnom Danilu Krstanoviću, kojem će na izložbi biti odata počast, uspjeli smo kontaktirati fotoreportere koji su nam vrlo rado izašli ususret i pružili podršku te zahvaljujući tome imamo kvalitetnu umjetničku izložbu ratnih i postratnih fotografija. Direktorica Historijskog muzeja gospođa Kaljanac nam je također izašla ususret i omogućila nam jednomjesečno korištenje sale bez nadoknade", navodi se u saopćenju udruženja.

"Izložba je prodajnog karaktera, a sav novac odlazi u fond Udruženja za pomoć članovima te obilježava početak naših težnji ka izgradnji trauma-centra", istaknuto je.