{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba World with my eyes autorice Lane Čmajčanin

S
22.11.2007. u 15:46
0
0
Izložba World with my eyes autorice Lane Čmajčanin
0
Izložba World with my eyes autorice Lane Čmajčanin
Nakon duže ljetne pauze, ArtAtak nastavlja sa svojim dosadašnjim aktivnostima - prezentacijom i promoviranjem mladih BiH kreativaca iz područja vizuelne i audio umjetnosti. Otvorenje izložbe World with my eyes autorice Lane Čmajčanin desit će se u petak, 23. novembra u cefe-baru So.ba sa početkom u 22 sata.
Po formalnom obrazovanju skulptorica Lana u svojim Topografijama ljudskih lica primarno, ali ne i jedino, eksperimentira skulptorskim medijom (reljef). Postavljajući ploče medijapana jedne povrh drugih, od dvomdimenzionalnih elemenata, ona stvara trodimenzionalni svijet.

Tako njeni reljefi postoje u realnom prostoru, što i jeste bitna karakteristika skulpture kao medija. Takvoj strukturi dodaje boju i to ahromatske tonove, koji uslijed gradacije od tamnog ka svijetlom tonu stvaraju dodatno utisak prostornosti. Boja u Laninom radu postaje važan faktor vizuelne prezentacije i to njen iluzionistički dio, čime su granice između slikarstva i skulpture dodatno pomjerene. Ova dva klasična likovna medija se međusobno prožimaju, nadograđuju i neminovno stvaraju interesantne rezultate.

Tematski se ova kreativna rješenja bave portetom-vječitom temom likovnih umjetnosti. Međutim, ni na ovom planu autorica ne ostaje na usko ograđenom shvatanju teme. Njena lica su u potpunosti dekonstruisana, prožeta ličnim doživljajem. Ona su poput "zemljine površine čiji reljef modelira vrijeme i unutarnja tektonika, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u obliku, volumenu i teksturi".

Topografije ljudskih lica, njihova vanjska i unutarnja struktura daju jedno u potpunosti individualno doživljavanje teme, forme, medija i materijala.

Stav umjetnice da pojedinac specifično stvara i da pojedinac specifično stvoreno doživljava, djeluje kao najprikladnija pozivnica da upotpunite ovaj događaj.

Izložba će biti postavljena patneest dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: