Serija crteža
23

Izložba "Workout" Alme Gačanin u Zvonu 9. jula, traje do 1. augusta

E. Sk.
Izložba "Workout" vizuelne umjetnice Alme Gačanin bit će predstavljena u četvrtak, 9. jula u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena u 21 sat, a istog dana u 13 sati za predstavnike/ce medija bit će organizirano snimanje postavke i razgovor s autoricom.

Postavka "Workout" podrazumijeva seriju crteža koja nastaje posljednje dvije godine, a započeta je u periodu kada je Alma Gačanin bila u intenzivnoj potrazi za poslom, rukovodeći se poslovicom "u zdravom tijelu zdrav duh".

Tjelovježba je bila jedina aktivnost koju je obavljala dok je zapadala u apatiju i lijenost zbog osjećaja beznadežnosti i obesmišljenosti vlastitog zanimanja i života, posmatrajući često tu aktivnost kao oblik borbe sa samom sobom i kao obračunavanje s čudovištima sistema u koji se ne uklapa.

Predstavljanje radova iz ciklusa ''Workout'' bit će druga izložba Alme Gačanin u Zvonu. Prvi put publika Zvona imala ju je priliku sresti tokom postavke "Ja ću raditi šta ja hoću" prije četiri godine kada je također inspirisana radom, odnosno nehumanim uslovima koje joj je ponudio poslodavac, realizovala tridesetodnevni performans čiji je rezime predstavila u Zvonu.

Gačanin je rođena u Sarajevu gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Bila je finalistica nagrade Zvono. Izložba ''Workout'' bit će otvorena do 1. augusta 2020. godine.

"Kako David Mc Nally kaže, paradoks našeg doba je da su čudovišta nigdje i svugdje. Podmuklost kapitalističke groteske je upravo u toj nevidljivosti,

odnosno u načinima na koji čudovište postaje normalizirano i naturalizirano u našu neuhvatljivu svakodnevicu pogotovo kroz fizičko iskustvo i njenom naizgled neprimjetnom integracijom u banalne i profane ritmove svakodnevnog života", kazala je Gačanin, podsjećajući da rad u kapitalističkim okvirima češće podrazumijeva osjećaj poniženja nego umora.

Ponavljanje i disciplinu kao nužne za jedan uspješan trening nalazimo i u bilo kakvom radu primjećuje Alma Gačanin, bilo da je riječ o poslu ili obavljanju svih aktivnosti koje čine našu svakodnevicu.

"S obzirom da rad često doživljavamo kao nešto odvojeno od našeg života, a obavlja ga naše radno sposobno tijelo, mi želimo da to tijelo ponovo prisvojimo i vratimo sebi kroz aktivnosti poput trčanja, joge, aerobika, fitnessa i slično. Ako je to tijelo u stanju izvesti razna čuda, lakše podnosimo što veći dio dana ono radi za nekog drugog", govori Gačanin.