Kultura
6

Izložba "Welcome to Sarajevo 1992-1995" o duhovnom otporu teatara agresiji

Klix.ba
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine nakon izložbe "Tunel spasa" poziva na novu, nazvanu "Welcome to Sarajevo 1992-1995 (Sarajevski ratni teatri pod opsadom)" Amine Abdičević. Izložba će biti otvorena u petak, 28.8.2015. godine u 19 sati.
Izložba je realizirana u saradnji sa Spomeničkim kompleksom Tunel "D-B". Ulaz na otvorenju je slobodan.

Izložba će biti otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 19 sati do 18. septembra sa dva dana pauze (11. i 12.9.2015.).

Cijena ulaznice je 5 KM, a u cijenu je uračunata i konzumacija pića u Museum Cafeu.

Na ovoj izložbi posjetioci će imati priliku da se kroz scenske fotografije, novinske članke i kritike, trodimenzionalne predmete kao i ostale arhivske dokumente, upoznaju sa umjetničkim djelovanjem teatarskih ustanova u gradu Sarajevu u periodu 1992. - 1995.

Duhovni otpor građana Sarajeva i nemirenje sa ratnom svakodnevnicom naišlo je na podršku umjetnika i intelektualaca širom svijeta koji su, tih ratnih godina, Sarajevo proglasili svjetskom kulturnom metropolom.

Prvo teatarsko reagovanje na ratnu svakodnevnicu bila je drama "Sklonište" Safeta Plakala koja je premijerno izvedena 6. septembra 1992. godine u okviru Sarajevskog ratnog teatra - SARTR- a, već 10. septembra 1992. u atriju Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izveden je muzičko-scenski igrokaz "Dajenu" na tekst Marka Kovačevića inspirisan špansko-sefardskim folklorom. Obje predstave su bile veoma posjećene iako su izvedene u jeku najžešćeg granatiranja grada.

Pored profesionalnih pozorišta, u Sarajevu je tokom rata osnovano i više pozorišnih grupa koje su svoje predstave izvodile isključivo za djecu i sa djecom. Svoju djelatnost u periodu opsade grada, pored Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta Sarajevo, SARTR-a, Pozorišta mladih, nastavlja i Međunarodni internacionalni teatarski festival MESS.

Tih ratnih godina zabilježeno je i gostovanje brojnih svjetskih umjetnika poput Susan Sontag koja je režirala Beketovog "Godoa" i slavnog dirigenta Zubina Mehte koji je dirigovao u opkoljenom Sarajevu.

Pored Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Fonda memorijala, koji su nositelji projekta izložbene postavke "Welcome to Sarajevo 1992 - 1995 - Sarajevski teatri pod opsaom" ostali saradnici su Historijski muzej BiH, Međunarodni internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar . SARTR, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Amina Abdičević.