Do 20. jula
11

Izlozba "Velika alegorija o Srebrenici" Mersada Berbera u Galeriji Općine Novi Grad

Klix.ba
U petak, 6. jula, u 14:30 sati, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo bit će upriličeno otvorenje izložbe "Velika alegorija o Srebrenici" Mersada Berbera, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika.

Berber je pred kraj života uradio ciklus posvećen Srebrenici, čiji je segment "Velika alegorija o Srebrenici" sačinjena od grafika velikog formata koje je 2005. godine sam autor poklonio Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Pet radova iz ciklusa bit će izloženo od 6. do 20. jula u Galeriji Općine Novi Grad, gdje će posjetioci imati priliku vidjeti Berberov raskošni omaž srebreničkim žrtvama kojima je umjetničkim sredstvima nastojao vratiti cjelovitost identiteta, danas svedenog na statističke brojke haških arhiva.

Mersad Berber rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, u klasi profesora Maksima Sedeja; na istoj Akademiji 1965. završava postdiplomski studij grafike, u klasi profesora Rike Debenjaka. Predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Održao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi širom svijeta, te dobio više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Preminuo je u Zagrebu 2012. godine.