|

Izložba "Urbani fragmenti" u Visokom

Izložba "Urbani fragmenti" u Visokom
0
S
Sarajevo-x.com
15.12.2009. u 12:05
0
komentara
0

dijeljenja
Izložba "Urbani fragmenti" u Visokom
U Galeriji Likum '76 u Visokom 17. decembra u 19 sati bit će otvorena šesta samostalna izložba fotografija Dražena Grujića, pod imenom “Urbani fragmenti/Fragmentos urbanos”. Mladi banjalučki umjetnik predstavit će se samostalnom izložbom publici u Visokom, nakon što je ove godine već bio dio nekoliko kolektivnih izložba u Sarajevu.
Izložba "Urbani fragmenti“ u Visokom je njegova šesta samostalna izložba. Izložba se realizuje u organizaciji Španske ambasade u BiH, Sarajevskog otvorenog centra i Galerije Likum '76 Visoko.

Izložba fotografija se sastoji od 20 fotografija nastalih protekle godine za vrijeme autorovog boravka u Španiji, tačnije Barceloni.

Koncept ove izložbe najbolje opisuje uvodna rečenica teksta kustoskinje izložbe Lane Čmajčanin: "Konceptualizacija ovakvog rada ne može se interpretirati i učitavati kao autorova potreba da zabilježi određene 'atrakcije i ljepote' site specificuma ili da fotografiše na dobro nam poznatim mjestima već naprotiv, da uhvati punktume, urbane fragmente koji svjedoče o životu i prostoru u kojem se taj život odvija."

Nakon Sarajeva i Zenice, ova izložba se prikazuje već u trećem gradu, a saradnja između Sarajevskog otvorenog centra i Španske ambasade bi se trebala nastaviti i u 2010. godini, kada je planirano prikazivanje ove izložbe i u drugim bh. gradovima.

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjaluci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smijer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Do sad je izlagao u Banskom dvoru i Muzeju Republike Srpske kao i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, te takođe u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Niz kolektivnih izložba imao je i u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Ove godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.