|

Izložba umjetničkih radova inspirisanih životom i djelom Mevlane u Sarajevu

Izložba umjetničkih radova inspirisanih životom i djelom Mevlane u Sarajevu
13
A
Anadolija
18.12.2013. u 22:18
8
komentara
13

dijeljenja
1/5 Foto: Anadolija
2/5 Foto: Anadolija
3/5 Ćazim Hadžimejlić (Foto: Anadolija)
4/5 Foto: Anadolija
5/5 Foto: Anadolija
Povodom obilježavanja dana smrti islamskog mistika, pjesnika i učenjaka Dželaludina Mevlane Rumija u sarajevskoj galeriji "Preporod" otvorena je izložba likovnih radova pod nazivom "Sjećanje na Mevlanu Dželaludina Rumija".
Na izložbi je predstavljeno 30 djela umjetnika Mirsade Baljić, Mensure Jahić, Ćazima Hadžimejlića, Dževdeta Nikočevića te Edina Numankadića, koji su svoju inspiraciju pronašli u Rumijevom životu i djelu.

Voditeljica galerije Preporod Mirsada Baljić naglasila je da galerija ima za cilj da ovu manifestaciju pretvori u tradicionalnu tj. da se izložba djela ispirisanih Dželaludinom Rumijem održava svake godine.

"Večeras je galerija Preporod domaćin ove izložbe koja je tematski urađena. Imamo Edina Numankadića sa zapisima iz Mesnevije. Ćazima Hadžimejlića koji je inicijator ove izložbe. Na izložbi imamo i umjetničku fotografiju Mensure Jahić", kazala je Baljić, dodajući da je će galerija ovom izložbom okončati ovogodišnje aktivnosti.

Kaligraf Ćazim Hadžimejlić istakao je da Mevlana kroz svoje djelo cijelim svijetom širi ljubav gotovo već 800 godina. 

"Dan njegove smrti, 17. decembar, obilježava se širom svijeta kao Šeb-i-Aruz ili noć sastanka sa Onim koga volimo. Ovom izložbom nastojimo vratiti sjećanje na hz. Mevlanu i na noć Šeb-i-aruza", kazao je Hadžimejlić.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 15. januara 2014. godine.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...