Od 5. juna
115

Izložba "Uhvaćeni" umjetnice Šejle Kamerić u Hali željezare u Zenici

N. O.
Izložba "Uhvaćeni" je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.

Istovremeno rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Izložba, koja je otvorena za javnost, održat će se u Hali Željezare u Zenici u subotu, 5. juna, od 12:00 do 20:00 sati. Više o izložbi Uhvaćeni održanom u BIhaću možete pročitati putem linka.

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža.

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. 2011. godine Kamerić je primila nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na bezbroj međunarodnih izložbi.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d'Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.