Sarajevo za prijestolnicu Evrope
0

Izložba u znak svega što smo mogli, a nismo uradili

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Izložba "Sve smo mogli mi..." prva je u nizu kulturnih manifestacija koje organizira Međunarodni centar za mir povodom obilježavanja 10. godišnjice osnivanja Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana i desetog Bijenala održanog 2001. godine u Sarajevu.

Na izložbi, koja je otvorena danas u Sarajevu u galeriji IPC, predstavljeni su katalozi Bijenala i projekti Rim - Sarajevo, Concert hall i Rimska fontana, Milano Sarajevo - Transaraj, koji nikada nisu ostvareni, te mladi umjetnici koji će učestvovati na petnaestom Bijenalu u Solunu i Rimu ove godine.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić je istakao da je izložba, kao i sva buduća kulturna dešavanja u Sarajevu, dio akcije kandidature Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014. godine.

"Naziv izložbe 'Sve smo mogli mi' podsjeća nas na ono što smo mogli uraditi, a nismo, ali da još uvijek imamo priliku to ispraviti. Možemo izgraditi vrhunske kulturne objekte ili najljepša izletišta, a sve je vezano za kandidaturu Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014.", objasnio je Spahić.