Historijski muzej
16

Izložba u Sarajevo o SAD-u u bh. medijima do Prvog svjetskog rata

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostio je večeras izložbu koju je pripremio Mediacentar Sarajevo nazvanu "Sjedinjene Američke Države u bh. štampi do početka Velikog rata" koja na 30-ak panoa donosi vijesti koje su dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od BiH.

Izložba donosi tekstove o SAD-u koje su objavljene od 1866. godine do 1914. godine i početka Prvog svjetskog rata i govore o tehnološkim dostignućima tog vremena, raznolikosti Amerike, ali i odnosima velikih sila poput SAD-a, Rusije i Francuske te refleksije na BiH.

Direktor Mediacentra i urednik izložbe Borislav Kontić kazao je da kada je taj centar pokrenut namjera je bila da između ostaloga donosi takve izložbe budući da se on brine za digitaliziranje svih dnevnih i sedmičnih novina koje izlaze u BiH, a posjeduje i digitaliziranu arhivsku zbirku bh. štampe.

Napomenuo je da se u bh. štampi pojam Amerika po prvi put spominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, a iako je časopis imao 56 izdanja sačuvano je samo njih 26 koji su digitalizirani.

"Prvi tekst u kojem se SAD spominju je tekst koji Vjestnik prenosi iz mađarske štampe o poziciji velikih sila, a jedan od posljednjih je onaj iz iz 1912. godine u tekstu Bosanske vile koji govori o tome da nobelovac Ivo Andrić tada srednjoškolac prevodi Walta Whitmana", ispričao je Kontić.

Voditelj digitalnog arhiva štampe INFOBIRO Dragan Golubović pojasnio je da je 1866. godine uspostavljen transatlantski telegrafski kabl koji je omogućio da su vijesti dolazile mnogo brže nego ranije i stizale su brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom.

Kroz narednih pola stoljeća novinari u BiH izvještavali su javnost o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti poput visokih zgrada, ali i pokreta za ravnopravnost žena.

Ovom izložbom, dodaje Golubović, htjeli su naglasiti važnost arhiva jer bez toga se ne bi znalo o drugima, a ovaj digitalni arhiv ima mogućnost napraviti različite izložbe, ali sve zavisi od donacija.

Direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Leah Pease istaknula je da je ovo jedan od dobrih primjera kako se tehnologija i napredak mogu koristiti da se kulturno naslijeđe sačuva i prezentira mlađim generacijama.

"Izložba govori o različitim temama o tome kakav su odnos mediji u BiH imali o SAD-u, ali i o tome kakav je bio interes za inovacije u drugim dijelovima svijeta. Izložba je divna ilustracija koja dokazuje da odnosi između SAD-a i BiH datiraju od davnih vremena", zaključila je Pease.

Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i u Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 4. novembra nakon čega će biti predstavljena u deset gradova BiH.