Kultura
24

Izložba u Pragu: Bosanci i Hercegovci ispred češkog objektiva

Klix.ba
U galeriji Češkog centra u Pragu će se povodom dvadesete godišnjice novih češko-bosanskih odnosa otvoriti izložba fotografija autorice Jane Kupčakove (J. Kupčáková) pod nazivom Bosanci i Hercegovci ispred češkog objektiva! Na fotografijama će se naći državljani Bosne i Hercegovine, koji privređuju na razne načine da se ova saradnja razvija u najboljem pravcu. Izložba će biti otvorena 8. decembra 2012. i trajat će do sredine janura.

Na fotografiji pozivnice je Hasan Zahirović, glumac, teatrolog i prevodilac. Preveo je drame Almira Bašovića (Priviđenja u srebrnom vijeku i RE:Pinocchio), koje je izdala praška Akademija teatarskih umjetnosti (DAMU), a obje su izviđene u Brnu. Osim drama pomenutog autora, preveo je Zid plača i Mousefuckers (izvođeno) Almira Imširovića, te Out Cezar Žarka Milenića.

Na bosanski je preveo i objavio nekoliko savremenih čeških drama većinom izdatih u časopisu Riječ, a prošle godine je Dobra knjiga iz Sarajeva objavila zbirku poezije Tamne alejine jame Jana Skácela, autora prvi puta prevedenog na bivšim jugoslovenskih prostorima.

Sa režiserom Davidom Pitzingerom i ekipom čeških glumaca je na Međunarodnim susretima umjetnika u Ostravskoj Željezari u avgustu 2012. napravio spiritualni performans Mojim plemenitim, inscenacija inspirisana tekstovima sa stećaka. Praška premijera sličnog projekta će se desiti u martu naredne godine.