Kultura
0

Izložba u povodu 100. godišnjice rođenja Safeta Pašalića

FENA
U povodu 100. godišnjice rođenja glumca i umjetnika Safeta Pašalića danas je u Galeriji "Mak“ u Sarajevu otvorena izložba "Život riječi i scene“.

Izložbu je otvorio direktor MES-a Dino Mustafić, izražavajući zadovoljstvo što se otvara izložba posvećena glumcu, umjetniku iz teatra.

„Nisam naravno imao mogućnosti poznavati Safeta Pašalića i raditi s njim, jer pripadam generaciji koja ga se sjeća isključivo kroz druge medije - film i televiziju, a ne kroz njegovu primarnu umjetnost - na sceni, na daskama, dakle u pozorištu, za koje je i sam kazao da mu duguje sve, da ga je ono učilo životu i da mu duguje svoje obrazovanje“, kazao je Mustafić na otvaranju ove izložbe.

Podsjećajući na riječi koje je Pašalić izgovorio na kraju svoje karijere: „Sretan sam, meni je u pozorištu zaista bilo lijepo“, Mustafić je pozorište definirao kao svijet nagona i snova, otkrivanje drugih svjetova, prostor koji stvara živ čovjek, glumac te zaključio da biti sretan u pozorištu znači otkriti sebe.

Na kraju obraćanja izrazio je žalost što na Akademiji scenskih umjetnosti nema predmet koji se zove historija pozorišta BiH i što se danas ne zna puno o starijim glumcima. Zbog toga se nada da će Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH istrajavati na sjećanju na „velikane naše scenske umjetnosti“.

Safet Pašalić je rođen 1907. godine, a umro 1987. Na izložbi „Život riječi i scene“ predstavljeni su razni detalji iz njegovog privatnog i umjetničkog života, poput novinskih isječaka, fotografija, pisama, ukrasnih predmeta, zapisa i sl.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.