Zavičajni muzej
43

Izložba u Goraždu: Kako se Dan državnosti obilježavao u proteklih 80 godina

E. A.
U Zavičajnom muzeju u Goraždu postavljena je izložba "Dan državnosti Bosne i Hercegovine iz fundusa Arhiva FBIH" čiji je autor prof. Admir Hadrović.

Izložba čiji je cilj ukazati na značaj 25.novembra i zasjedanja ZAVNOBIH-a zapravo je prikaz dokumenata o načinima obilježavanja ovog datuma u proteklih 80 godina.

"Izložba govori o obilježavanju Dana državnosti BIH u različitim vremenskim periodima, nakon završetka drugog svjetskog rata to su mahom dokumenti o obnovi ratom razrušene zemlje, na 25. novembar poslije drugog svjetskog rata otvarane su fabrike, putevi, željezničke pruge, škole i drugo. Održavane su razne kulturne i sportske manifestacije. U periodu od 92. do 95. naše patriote su i u najtežim mogućim trenucima obilježavali ovaj za nas vrlo značajan datum. Poslije agresije na BIH su to dokumenti koji govore o priznavanju Dana državnosti BIH od strane međunarodnih institucija, imamo npr. čestitke Bila Klintona, predsjednika SAD-a, čestitke Kofi Annana, predsjednika Organizacije UN-a i druge", kaže prof. Hadrović.

Nažalost u jednom dijelu BIH još uvijek ima onih koji negiraju ovaj datum odnosno potvrdu državnosti BIH, pa iz arhiva FBIH na različite načine nastoje ukazati na važnost 25.novembra posebno mlađim generacijama.

"Sam ZAVNOBIH je kamen temeljac savremene bosanske državnosti, to je osnova za naš zajednički život i ravnopravnost. Pozvao bih učenike osnovnih i srednjih škola da posjete izložbu, cilj nam je da pokažemo mlađim generacijama kako je to bilo nekad i sad, cilj nam je afirmisanje i njegovanje kulture sjećanja", kaže prof. Hadrović.

Izložba koju je organizovao goraždanski Preporod bit će otvorena i narednih dana.