Kultura
4

Izložba u Crkvi Svetog Ante, dio novca za poplavljeno stanovništvo BiH

FENA
U Crkvi Sv. Anto sutra će biti otvorena međunardona grupna humanitarna likovna izložba "Motiv Balkana" na kojoj će svoje radove izložiti mnogobrojni akademski ili samostalni umjetnici iz regije. Dio prikupljenog novca ide unesrećenima od poplava, izjavila je na pres-konferenciji predsjednica Umjetničke neformalne grupe "Val" Ana Dominik-Rodić.

Umjetnička neformalna grupa "Val" s predsjednicom Anom Dominik-Rodić na čelu predstavit će likovnu i poetsku ekspresiju umjetnika o temi ideološkog, moralnog, ekološkog, etnološkog ili nekog drugog stanja na Balkanu.

"Na izložbi će biti radovi slikara iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. Na ovaj način, svi umjetnici podržavaju humano svrhu ove izložbe. Radovi likovnih umjetnika će biti otkupljeni po predstavljenim cijenama na izložbi, od čega 20 posto od prodane slike ide u humanitarne svrhe, a ostatak autorima djela", izjavila je Rodić.

Osim izložbe, navela je Rodić, organizira se humanitarna akcija prikljupljanja hrane, odjeće i novca za unesrećene od poplava i to od danas do 30. maja. Svi zainteresirani svoju pomoć mogu donijeti u Historijski muzej u Sarajevu.

Rodić podsjeća da se "Val" od 2007. godine bori za kulturu u regiji i motivira ujedinjene kreativce Balkana radi opstanka kulture i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.