{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba u Collegium Artisticumu: Alois Schild, 'Pogrešno datirane oluje od čelika'

24.9.2014. u 10:30
6
0
Izložba u Collegium Artisticumu: Alois Schild, 'Pogrešno datirane oluje od čelika'
6
U galeriji Collegium Artisticum će u četvrtak, 25. septembra s početkom u 20 sati biti otvorena izložba skulptura Alois Schild: Misdated Storms of Steel / Pogrešno datirane oluje od čelika.
AloisSchild, rođen u Tirolu (Austrija) 1960. godine, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, kod Brune Gironcolia. Po povratku u Tirol, kreira Park skulptura 1992. godine i ustanovljava asocijaciju za savremenu umjetnost i galeriju čiji je cilj da pomaže i promovira mlade internacionalne umjetnike. Autor je brojnih monumentalnih projekata u javnom prostoru u Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu, Južnoj Koreji i Meksiku.

"Tirolski umjetnik Alois Schild svojim skulpturama od željeza i čelika želi ukazati na kreativne, duhovite i miroljubive proizvode od ovih materijala koji se koriste za izradu oružja. Njegove skulpture ostavljaju dojam nečega neukroćenog i beskonačnog, pretvarajući teške hladne materijale u organske strukture.Ove skulpture su uvijek namijenjene velikim prostorima, ali se ne nameću svojom monumentalnošću, nego svojim iznenadnim rastom poput prirodnog rastinja i neprimjetnim širenjem poput površine vode", stoji u najavi ove izložbe.

Izložba u Sarajevu sastoji se iz dva dijela: prvi dio čine skulpture nastale u periodu 2006-2014. godine, a drugi dio čini velika prostorna instalacija koja nastaje na licu mjesta i tematizuje traumu konfliktnih područja, koristeći materijale koji odolijevaju protoku vremena: metalne ploče, kosti i korijenje.

"Upečatljiv je kontrast između težine i ukotvljenosti centralne instalacije i razigranosti skulptura koje poput satelita ispanjavaju prostor oko instalacije, pokazujući dinamiku destruktivnog i stvaralačkog", ističu iz galerije Collegium Artisticum.

Izložba je otvorena do 23. oktobra 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: