Umjetnika Adisa Lukača
309

Izložba "Svjedok" o genocidu u Srebrenici bit će predstavljena u Turskoj

I. S.
Izložba "Svjedok" sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja govori o genocidu u Srebrenici, će 17. jula biti predstavljena u Bursi u Turskoj.

Radi se o postavci slika, crteža i skulptura (18 radova). Autor Adis Lukač je ranije u razgovoru za Fenu istakao kako je u fokusu izložbe zbijeg, odnosno ljudi koji su preživjeli strijeljanja i pronašli svoj put preko puta smrti, te da se, nakon isčitavanja građe, svjedočanstava o genocidu u Srebrenici, odlučio za portret kao motiv koji je na najbolji način odgovorio njegovoj zamisli.

"Umjetnost je najtrajniji element koji može da održi kolektivno sjećanje. Ono što je najbitnije, poruka ove izložbe apsolutno nije upućivanje na negativno, nego je traženje i vraćanje pozitivnog", kazao je Lukač, navodeći kako se izložba bavi svjedocima te u isto vrijeme postaje svjedokom.

Ako znamo da je holokaust bio tema mnogim umjetnicima kroz različite forme, što je kao rezultat imalo jednu veliku riznicu nepobitne vrijednosti koja ukazuje na veliko civilizacijsko stradanje, tako na tom kursu svjetske trase bitnih pečata kao dokaza o stradanjima i priča o Srebrenici će i kroz ovu izložbu dobiti svoje mjesto ukazivanja i opomene da se nikada ne ponovi.

Izložba je dogovorena tokom posjete Generalnog sekretara TURKSOY-a Sarajevu prošle godine i bit će dio projekta u gradu Bursi koji je prijestolnica kulture turkijskog svijeta za 2022. godinu.

Izložba je zvanično dio saradnje gradova Burse i Sarajeva, tačnije gradonačelnika Burse Alinur Aktasa, gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i Međunarodne organizacije za turkijsku kulturu TURKSOY sa generalnim sekretarom Sultanom Raevom koji su omogućili da se izložba realizuje.