Kultura
12

Izložba "Svega/Sarajevo za ponijeti" večeras u Galeriji Java

FENA
Šest sarajevskih umjetnica danas će u Galeriji savremene umjetnosti Java u Sarajevu otvoriti izložbu "Svega/Sarajevo za ponijeti".

Šest sarajevskih autorica Aleksandra Nina Knežević, Amila Smajlović-Pozder, Amra Zulfikarpašić, Ljiljana Majkić, Naida Begović i Nataša Perković izložit će radove iz oblasti primijenjene umjetnosti - produkt i grafičkog dizajna.

Tema je usmjerena na promociju Sarajeva i korištenje tradicionalnih motiva i tehnika na proizvodima, kao što su upotrebni i odjevni predmeti, modni dodaci, cekeri, torbe, kao i printane forme - razglednice i plakati.

Izložba će biti prodajnog karaktera.

Aleksandra Nina Knežević, grafička dizajnerica i umjetnica, izlaže predmete s motivima nastalim slobodnom interpretacijom njenog grafičkog rada "Sarajevo Dingbats".

Amila Smajlović-Pozder, profesorica na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka Internacionalnog univerzitetu u Sarajevu, predstavit će nove radove iz kolekcije "Zeh nakita".

Amra Zulfikarpašić, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, ponudit će neke od svojih motiva istkanih na ćilimima i torbama u sklopu kolekcije "Poetika šare".

Ljiljana Majkić, modna dizajnerica, donosi nove suknje i majice sa vezenim i printanim kroki crtežima i aplikacijama.

Naida Begović, dizajnerica, izlaže slike na kojima spaja tradicionalni vez i pikselizovanu kompjutersku ikonografiju, najavljeno je iz Galerije Java.