Kultura
0

Izložba "Suck it…Lick it" u Duplex art centru

Sarajevo-x.com
U petak, 2. oktobra u 19 sati u Duplex art centru u Sarajevu bit će otvorena izložba "Suck it... Lick it" autora Ivana Hrkaša. Kustosica izložbe je Silvija Dervišefendić.

Ovaj multimedijalni rad pomalo provokativnog naslova je reakcija na manipulaciju seksa u svakodnevici, gdje najobičniji predmeti u svakodnevnoj upotrebi postaju sredstvom i objektom seksualnog izražavanja. Hrkaš koristi gumene bombone, tačnije gumene mede, mijenjajući njihovu primjenu. U ovom slučaju njihova tekstura i boja ga podsjećaju na teksturu kože (posebno određenih dijelova ljudskog tijela) i samim tim upotreba ovog proizvoda dobija i erotski predznak.

S druge strane, izbor Haribo meda kao jednog od svjetski najpopularnijeg slatkiša za djecu upućuje na činjenicu da se slatkiši mogu tumačiti i kao sredstvo zavođenja i strasti, budući da je poznato da se određene čokoladne i ostale delicije upotrebljavaju u svim kulturama kao afrodizijaci.

Mede na porno portretima izgledaju groteskno, ali u isto vrijeme vizuelno provociraju posjetitelja, potičući određena ljudska čula (možda čak i seksualnu želju), gdje se najbolje može vidjeti moć, odnosno snaga manipulacije jednim od primarnih bioloških odrednica ljudske vrste – seksualnim nagonom.

Ivan Hrkaš (1978) živi i radi u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine na odsjeku za grafički dizajn, trenutno završava magistarski rad iz oblasi fotografije u klasi prof. Mehmed A. Akšamije. Izlagao je u BiH, Austriji, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Izraelu, Meksiku i osvojio nekoliko nagrada na festivalima. Radio je u organizaciji Festivala “Sarajevska zima”, te brojnim lokalnim i internacionalnim projektima na polju kulture/umjetnosti. Objavio je brojne fotografije u lokalnim i inostranim magazinima. Trenutno radi kao asistent na predmetu fotografija u klasi prof. Mehmeda A. Akšamije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.