Kultura
0

Izložba "Stari gradovi u BiH" 21. maja u Dubrovniku

FENA
Dubrovnik
Dubrovnik
U dubrovačkom državnom arhivu u Palači Sponza 21. maja bit će otvorena izložba "Stari gradovi BiH", čiji je autor istaknuti bh. arhitekt Ferhad Mulabegović sa saradnicima.

Ovu postavku priređuje Nacionalni komitet ICOMOS-a u saradnji s Dubrovačkim državnim arhivom, a dolazak na njeno otvaranje za sada su potvrdili pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Vesna Jurić-Bulatović i pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Biljana Čamor, kao i brojne druge zvanice i gosti.

Ferhad Mulabegović je istaknuo za Agenciju Fena da je izložba nastala na osnovu građe ICOMOS-ove knjige o starim gradovima BiH, čiji je on autor. Ta monografija daje cjelovitu i kompleksnu prezentaciju srednjovjekovnih gradova na prostoru BiH, njihov popis i razmještaj, detaljne podatke o nastanku i građenju, arheološkim istraživanjima, te provedenim konzervatorsko-restauratorskim intervencijama.

Navodi da je riječ o fotoizložbi starih bh. gradova koja će biti predstavljena kroz 40 panoa formata 70x100 cm, na kojima je prikazano 40 gradova što su u spomenutoj knjizi apostrofirani, naznačeni i opisani.

"Na popratnoj karti će biti naznačeno gotovo 300 bh. gradova, ali će na panoima biti predstavljeno 40 ključnih starih gradova BiH, među kojima su i Bobovac, Ključ, Tešanj, Srebrenik, Velika Kladuša, Bužim, Ostrožac, Sokolac, Jajce, Počitelj, Livno i Vratnik", kazao je.

Jedan pano će predstavljati jedan grad, a svaki od njih bit će prikazan fotografijama i crtežom starog grada, uz prateći dvojezički tekst na engleskom i bosanskom jeziku.

"Riječ je o unikatnim crtežima starih gradova kojima sam se bavio 25 godina i oni će prvi put biti objavljeni. Crteže i fotografije također potpisuju i Lidija Fekeža-Martinović, Samir Sinanović i još nekoliko autora", pojasnio je Mulabegović.

Izložba će u Dubrovniku biti otvorena do 6. juna.

Ferhad Mulabegović zaključuje da će izložba u tom hrvatskom gradu biti inicijalna te da je planirano da tokom jeseni bude postavljena u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a potom Zagrebu i Beogradu. Plan je da početkom iduće godine izložba bude predstavljena i publici u Parizu i Briselu.

Izložba "Stari gradovi BiH" realizira se u suorganizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.