{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa

F
8.3.2010. u 22:38
0
0
Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa
0
Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa
Faksimili srednjovjekovnih bosanskih rukopisa bit će predstavljeni od 10. do 20. marta na izložbi u Brusa-bezistanu na Baščaršiji, koji je sada dio izložbenog prostora Muzeja grada Sarajeva.
Organizatori izložbe su Centar za interdisciplinarno istraživanje vizuelne kulture Međunarodnog foruma Bosna i Muzej grada Sarajeva.

Na izložbi će biti predstavljeni faksimili gotovo svih rukopisa koji su sada u Beogradu, Zagrebu, Vatikanu, Bolonji, Veneciji, Berlinu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Sofiji, Plevni, Skoplju, Monteprendonu, Ljubljani i Dublinu.

Kustosi izložbe su Safet Hadžimuhamedović i Aida Bucalović, historičari umjetnosti iz Sarajeva.

Svi sačuvani srednjovjekovni bosanski rukopisi, osim jednog, danas se nalaze u zbirkama izvan Bosne i Hercegovine. Nikada do sada nisu cjelovito ni prikazani ni obrađeni u zemlji svog nastanka, iako su uvidi u njih i njihova istraživanja od presudne važnosti za razumijevanje i afirmaciju bosanske kulturne cjelovitosti, naglašava se u saopćenju organizatora.

Izložba je prvi put organizirana u augustu 2009. u Stocu u sklopu 4. međunarodnog ljetnog kampa "Mladi i naslijeđe" te u Mostaru u sklopu 4. međunarodne konferencije "Jedinstvo i razlike u Evropi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: