{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa i u Travniku

F
1.6.2010. u 20:57
0
5
Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa i u Travniku
0
Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa i u Travniku
Centar za interdisciplinarno istraživanje vizuelne kulture Međunarodnog foruma Bosna i Zavičajni muzej u Travniku organizirat će od 3. do 18. juna izložbu faksimila srednjovjekovnih bosanskih rukopisa.
Izložba će biti organizirana u Kazamatu srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik, koji je sada dio izložbenog prostora Zavičajnog muzeja Travnik.

Svi sačuvani srednjovjekovni bosanski rukopisi, izuzev jednog, danas se nalaze u zbirkama izvan naše zemlje. Nikada do sada nisu cjelovito ni prikazani ni obrađeni u zemlji njihovog nastanka iako su uvidi u njih i njihova istraživanja od presudne važnosti za razumijevanje i afirmaciju bosanske kulturne cjelovitosti.

Međunarodni forum Bosna je prikupio ove rukopise u procesu izdavanja knjige profesorice Herte Kune 'Srednjovjekovna bosanska književnost'.

Rukopisi su prije svega historijski dokument koji govori u prilog razvijenosti srednjovjekovne bosanske države.

U Bosni je samo Čajničko evanđelje. Rukopisi su nastajali od XII stoljeća pa sve do pada Bosne. Padom Bosne jednostavno su se raspršili u ostale zemlje Evrope.

Izložba je prvi put organizirana u augustu 2009. godine u Stocu u okviru Četvrtog međunarodnog ljetnog kampa Mladi i naslijeđe te potom u Mostaru u okviru Četvrte međunarodne konferencije Jedinstvo i razlike u Evropi.

U martu ove godine u suradnji s Muzejom grada Sarajeva izložba je bila postavljena u Brusa-bezistanu u Sarajevu.

Na izložbi će biti predstavljeni faksimili rukopisa koji su sada u Beogradu, Zagrebu, Vatikanu, Bolonji, Veneciji, Berlinu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Sofiji, Plevni, Skoplju, Monteprendonu, Ljubljani, Dublinu

Kustosi izložbe su Safet Hadžimuhamedović i Aida Bucalović, historičari umjetnosti iz Sarajeva, saopćeno je iz Međunarodnog foruma Bosna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: