{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Slikana antologija 40+" Džeke Hodžića na Slovu Gorčina

F
1.8.2017. u 13:18
24
2
Izložba "Slikana antologija 40+" Džeke Hodžića na Slovu Gorčina
24
Izložba radova "Slikana antologija 40+" autora Džeke Hodžića bit će otvorena u Šarića kući u Stocu 7. augusta u okviru manifestacije "Slovo Gorčina".
Kako pojašnjava Hodžić, ova izložba je nastala 2002./2003. i prvi put je predstavljena na 43. Sarajevskim danima poezije u Umjetničkoj galeriji BiH uz prigodan program i nastup pjesnika koji su zastupljeni na radovima.

Na početku je bilo 40 radova, sad je u "Antologiji“ zastupljen 51 autor, a rad na njoj se nastavlja.

Hodžić pojašnjava da su pojedini autori, koji su imali duže pjesme, zasebno oslikani, tako da ima 62 rada. Ističe da je radeći na projektu vodio računa da zadrži svoj način rada, ali i da se približi ideji pjesnika.

"Na taj način sam izbjegao ilustrativnost i slikanoj 'Antologiji' priskrbio umjetnički izraz tako da pored estetskih ima i dokumentarno-vremensku vrijednost", naglašava Hodžić.

Među onima koji se nalaze svojim djelom u ovoj antologiji su i Alija Kebo, Nedžad Ibrišimović, Velimir Milošević, Nenad Radanović, Farah Tahirbegović, Vojka Smiljanić Đikić, Admiral Mahić, Emir Šaković, Atif Kujundžić, a to su, nažalost, autori koji više nisu među živima, a na koje sjećanje čuva i Hodžićeva "Slikana antologija 40+“.

"'Slikanu antologiju' bih volio da vidim u nekom prostoru kao stalnu postavku ili da se izda kao bibliofilsko izdanje, da živi. Sve što je napisano ili naslikano ostaje, izrečeno se zaboravlja", poručio je Hodžić u izjavi za Fenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: