Serija radova
1

Izložba slika i crteža "Sve zaboravljene stvari" Mirele Kulović 2. augusta u Galeriji Java

Klix.ba
Izložba slika i crteža "Sve zaboravljene stvari" umjetnice Mirele Kulović bit će otvorena u četvrtak, 2. augusta, u 19 sati u sarajevskoj galeriji Java.

Mirela Kulović je rođena 1986. godine u Tuzli. Najveći dio svog života provela je u Splitu gdje je završila studij Industrijskog inženjerstva kao najbolja studentica u svojoj generaciji.

Kist u ruke prvi put je uzela 2011. godine i ubrzo nakon toga potpuno se posvetila slikarstvu. Danas se profesionalno bavi slikarstvom u Bostonu gdje živi i radi.

Njen rad odlikuje šetnja između bogatih nanosa uljane boje na platnu i minimalnog izričaja na papiru. Serija radova "Sve zaboravljene stvari" odraz su ideje da se sa što manje materijala i boja stvori likovnost na papiru. U ovom nastojanju Mirela slika intuitivno, apstrahuje osnovne likovne elemente, istražuje načine nastajanja linije i postavlja ih u prostor papira u kojem se kreću i žive. Neke linije pretvara u amorfne i apstraktne oblike koji ostavljaju dojam kao da smo ih već negdje vidjeli. Inspiraciju često crpi iz mističnih pejzaža i bogate historije balkanskih krajeva.

"U ovoj seriji radova, gdje prevladavaju radovi na papiru, vodila sam se namjerom da koristim što je moguće manje materijala i boja. Ovo je bio spontani rezultat moje potrebe da stvaram gdje god idem. Nove načine držanja olovke i nove linije otkrila sam u jednom trenutku kad sam sa sobom imala samo malu olovku i nekoliko listova papira. Zapitala sam se: na koji novi način mogu napraviti liniju?! Je li ta nova linija rezultat različitog pritiska ili držanja olovke?! Sve ovo me zabavljalo i vodilo u nove neistražene prostore. Papir je u tim trenutcima rada postao prostraniji od sobe u kojoj se nalazim. Oblici koji su se pojavljivali bili su abstraktni, ali kao da su mi već poznati. Sjećanje i nostalgija stapali su se sa iskustvom sadašnjeg trenutka. Tada smo slika, proces i ja postali jedno", rekla je Mirela o svom radu.

Do sada je realizovala četiri samostalne izlozbe u Bostonu te sudjelovala na više od trideset grupnih izložbi. Trenutno radi kao voditeljica projekta Art Centar Gračanica, koji za cilj ima osnivanje umjetničkog centra sa galerijskim prostorom i umjetničkom bibliotekom u gradu Gračanici.

Ovo je njena prva izložba u Bosni i Hercegovini.