Kultura
0

Izložba "Slavimo olimpizam": Podsjećanje na neophodnost obnove Olimpijskog muzeja

Klix.ba
Olimpijski komitet će organizovati izložbu bh. umjentika na temu "Slavimo Olimpizam". Svečano otvorenje izložbe će biti sutra u Tuzli u velikoj Sali BKC sa početkom u 19 sati.

Od početka razvoja ljudske sposobnosti da arhiviramo ili makar prikažemo vlastiti život, umjetnost i sport su bili najbolji predstavnik naše vrste. Čak i detalji iz pećine u Altamiri, Španija – mjesta najstarijeg pronađenog umjetničkog djela - ukazuju na prisnost, interaktivnost pa i međusobnu inspiraciju sporta i umjetnosti, kao mjesta gdje se okupljaju hrabri i odlučni ljudi.

Vođeni tim činjenicama te jedinstvenoj prilici za obilježavanje 30. godišnjice od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Olimpijski komitet želi da podsjeti na vrijednost i neophodnost obnove Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine i promocije domaćinstva novog velikog sportskog događaja u BiH – evropskih zimskih olimpijskih igara za mlade 2017. godine.

Fokus je bio na studentima i visokoškolskim institucijama koje se bave dizajnom, ali je poziv putem profesionalnog udruženja upućen i svim bh. umjetnicima.

U ovom projektu učestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju – Univerzitet Istočno Sarajevo, Sveučilište Mostar/Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Akademija umjetnosti Slobomir P Univerzitet Bijeljina, Fakultet lijepih umjetnosti Banja Luka, Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Američki Univerzitet u BiH, ULUPU BiH.

Žiri je činio po jedan profesor sa svake od ustanova koje su učestvovale, te direktor Olimpijskog muzeja Edo Numankadić, direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović i proslavljeni bh. umjetnik i autor svjetski poznate serije olimpijskih plakata Ismar Mujezinović koji su dobili 90 radova iz cijele BiH.

Dodijeljene su i tri prve nagrade. Prvo mjesto je osvojio Lazar Oljača (OCAD Univerzitet) sa radom: Perpetum mobile (Pokrenimo duh olimpizma). Drugo mjesto je pripalo Arneli Brkan (ALU Sarajevo) sa radom: Ljetnje i zimske olimpijske igre, a treće mjesto je pripalo Džejlani Karaman (ALU Sarajevo) sa radom: Slavimo Olimpizam.

Osnovni ciljevi izložbe "Slavimo olimpizam" koja svoju bosanskohercegovačku turneju u deset gradova počinje u Tuzli su afirmacija sporta, uključivanje mladih dizajnera i kreativnih snaga u sveopće informisanje javnosti i podizanje svijesti o predstojećim Evropskim zimskim olimpijskim igrama za mlade koje će se održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine, potreba očuvanja i obogaćivanje već postojeće kulturne baštine i Muzeja ZOI'84 te univerzalne vrijednosti olimpijskog pokreta i ljudske civilizacije: međusobno upoznavanje, saradnja i komunikacija ljudi, ideja, misli i potencijala unutar Bosne i Hercegovine.

Izložba "Slavimo Olimpizam" slaveći vrijednosti olimpizma i humanizma – tolerancije, izvrsnosti, saradnje, kompetitivnosti, kvalitete na bazi umjetničkog pristupa i kreacije slavi i vjeru u vlastitu bolju, jaču, veću i bržu budućnost.