Umjetnička galerija BiH
0

Izložba skulptura "Uzvišeno u senci" Koste Bogdanovića

Sarajevo-x.com
Kosta Bogdanović
Kosta Bogdanović
Međunarodni festival "Sarajevska zima", u saradnji sa Muzejom savremenih umetnosti Beograd, priređuje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine retrospektivnu izložbu jednog od najuglednijih skulptora Koste Bogdanovića. Izložba "Uzvišeno u senci" bit će otvorena od 29. decembra 2010. do 14. januara 2011. godine.

Retrospektivna izložba "Uzvišeno u senci - Umetnost Koste Bogdanovića" autora Rajke Bošković, višeg kustosa MSU u Beogradu, nakon predstavljanja u Beogradu u Kući legata (novembar – decembar 2009.) i u Kraljevu, u Narodnom muzeju (10. juni -10. juli 2009.), bit će predstavljena i u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BIH, 29. decembra 2010. u 19 sati, a bit će otvorena do 14. januara 2011.

Izložba će biti otvorena na poziv selektora XXVI Internacionalnog festivala Sarajevo za učešće na međunarodnoj manifestaciji kulture i umjetnosti "Sarajevska zima 2010".

Retrospektivom tj. svojevrsnim "pogledom unazad" na dosadašnji opus umjetnika odabrano je 171 djelo – skulpture, slike, crteži, fotografije, plakati i konceptualni radovi, nastali od samih početaka njegovog umjetničkog delovanja do danas (1949 - 2009), čime se daje uvid u šest decenija stvaralaštva ovog umjetnika.

Cjelokupan Bogdanovićev umjetnički opus usmjeren je na izraz savremeno tihog, mirnog, zdravog i uzvišenog, kao kategorijalnih odrednica, koje njegova djela suptilno približavanju izrazu duhovnog u umjetnosti. Te četiri kategorije su i izvorišta za poetiku njegove umjetničke forme, što se prevodi u svojevrsnu ideju postojanja u ljepoti nenametljivog.

Težnja ka stvaranju obnovljenog i proširenog poimanja lijepog i uzvišenog u umjetnosti, čini njegovu umjetnost usamljenom i izdvojenom pojavom među brojnim ekspresionističkim tendencijama koje su obilježile umjetnost druge polovine 20. vijeka. Oba ova pojma, i lijepo i uzvišeno, u djelu Koste Bogdanovića ključna su za konstituisanje projekta obnove kategorije oduhovljenog u uslovima savremene umjetnosti.

Kosta Bogdanović je rođen u Osjeku kod Sarajeva 1930. godine. Umjetnik je, historičar umjetnosti, teoretičar vizuelne kulture i profesor, a svojim cjelokupnim djelovanjem, i kao umjetnika, i kao teoretičara umjetnosti, predstavlja jedinstvenu pojavu na savremenoj umjetničkoj sceni.

Vajarstvo je učio u ateljeu Sretena Stojanovića u Beogradu od 1958 - 1962., a historiju umjetnosti diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1962. U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu radio je od 1967. kao kustos, muzejski savjetnik i direktor (1985-87). Osnovao Centar za vizuelnu kulturu 1974. u ovom muzeju, koji je vodio do odlaska u penziju 1994. Izlagao na preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član Međunarodnog udruženja umjetničkih kritičara i član ULUS-a i ULUPUDS-a. Dobitnik brojnih nagrada, između ostalih nagrade Zlatni beočug 1974. godine, Politikine nagrade 1992. godine, Nagrade za životno djelo ULUPUDS-a 1998. godine i druge.

Predmet Vizuelna kultura ustanovio je kao potpuno nov i jedinstven predmet u visokoškolskom umjetničkom obrazovanju, sa svojom specifičnom metodologijom i potpuno novom, autentičnom terminologijom. Kao profesor po pozivu, uvodi ovaj predmet prvi put na Akademiji umjetnosti u Sarajevu 1982. godine. Iz dugogodišnjeg istraživanja oblasti vizuelne kulture postavio je i temelje predmeta Teorija vizuelne kulture, koji je prvi put uveden na postiplomskim studijama Akademije umjetnosti u Novom Sadu 1992. Do danas su oba predmeta ustanovljena i predaju se na više univerziteta u zemlji i zemljama u okruženju, i to na fakultetima i akademijama umjetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Banjoj Luci i Podgorici. Autor je više od deset knjiga iz oblasti vizuelne kulture i historije i teorije umjetnosti.