{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba skulptura "Sagorijevanja" bh. umjetnika Mensuda Keče u Bošnjačkom institutu

19.6.2018. u 11:53
5
4
Izložba skulptura "Sagorijevanja" bh. umjetnika Mensuda Keče u Bošnjačkom institutu
5
U Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića će u srijedu, 20. juna, u 12 sati bisti upriličena izložba skulptura bh. umjetnika Mensuda Keče.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mensud Kečo ciklusom skulptura "Sagorijevanja" nastavlja tematizirati posljedice ratnih stradanja, stavljajući u fokus bol i suočenje preživjelih sa prazninom prouzrokovanom gubitkom najmilijih. Glina i ugljenisano drvo pretaču se u forme apstrahizovanih krajolika nastanjenih samotnim ženskim figurama, povijenim u svojoj žalosti. Kontrasti svijetlo – tamno, sjajno – mat, glatko – hrapavo, oštro – zaobljeno, ističu dvoznačnost odabranog naslova: u sagorijevanju materija nestaje, ali istovremeno sagorijevanje asocira i na pročišćenje duha, feniksovsko uzdizanje iz pepela te neminovnost kreacije kao protuteže destrukciji.

Mensud Kečo je rođen 1957. godine u Foči. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1980. godine. Tokom četiri decenije umjetničkog stvaralaštva, Kečo je realizovao 20 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 100 grupnih i selektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko sarajevskih spomenika. Od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Dobitnik je više značajnih nagrada. Radi kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: