Dvorac Petrovića
789

Izložba sarajevske umjetnice Amre Zulfikarpašić večeras u Crnoj Gori

Klix.ba
U Centru savremene umjetnosti Crne Gore u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića večeras će biti otvorena izložba umjetnice Amre Zulfikarpašić pod nazivom "Osam soba Dvorca Petrovića".

Koncept izložbe je "od skice do slike" i predstavlja seriju skica po ciklusima: Pokrivene, Ažbahe (aždaje), Pjevači, Moj svijet i Smart-art. Izložba se može pogledati do 31. oktobra.

Zulfikarpašić je izlagala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Turskoj, Finskoj, Belgiji, Egiptu, Velikoj Britaniji, Meksiku, Sjedinjenim Državama itd. Plakat pod nazivom "Voice of freedom" izložen je u 25 zemalja svijeta. Amra je dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja od kojih ističe Grand prix Collegium artisticum Sarajevo i treću nagradu na ISPA (The International Society for the Performing Arts), New York, 1998. za dizajn Festivala Sarajevska zima 2014.

Gostovala je kao predavač na Bijenalu plakata u Meksiku. Izlagala je samostalno u Springfieldu, Missuri, SAD, te bila gostujuća profesorica u Missuri State Universityju. Njeni se radovi nalaze u knjigama i katalozima kao i prestižnim galerijama i kolekcijama savremene umjetnosti i dizajna.

Kolekcija printova crteža Amre Zulfikarpašić nastala je u periodu 2012.-2019. i posebna je najprije po duhovitosti i jednostavnosti nastaloj iz dodira po crtajućoj površini.

Rezultat su likovni uraci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija. Ovi krokiji, uglavnom figure i portreti nastali u pauzama, na sastancima, u trenucima odmora, predstavljaju žene, muškarce, životinje i fantastične križance iz Amrinih imaginarija, u introspektivnim pozama, erotskim momentima i mikro-situacijama.