Poklon građana
35

Izložba "Sarajevske ratne pećice - priče iz opkoljenog grada" u Historijskom muzeju

Klix.ba
U četvrtak 25.05.2017. godine u 13:30 sati u Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba pod nazivom "Sarajevske ratne pećice – priče iz opkoljenog grada“ koju je upriličio Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Ova izložba prva je u nizu od pet planiranih izložbi u okviru saradnje Historijskog muzeja BiH i Općine Novi Grad za ovu godinu.

Izložbu su otvorili direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović i zamjenik načelnika općine Tajib Delalić, pomoćnik za boračka pitanja Općine Novi Grad.

Izložba predstavlja izbor iz bogate zbirke ratnih predmeta Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine koji su u muzej pristigli kao poklon građana Sarajeva. Dio izloženih predmeta čini i dio stalne muzejske postavke, dok je većina izloženih pećica ovom prilikom javnosti prikazana prvi put. Od formiranja zbirke i postavke "Opkoljeno Sarajevo" 2003. godine Historijski muzej Bosne i Hercegovine nije prestao prikupljati predmete i svjedočanstva građana.

Cilj izložbe je ponukati građane da se prisjete svojih priča i potraže predmete koji svjedoče o njima, te da ih podijele sa Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine i tako obogate kolekciju muzeja.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović je uputila poziv građanima da posjete ovu izložbu, ta da se u općinskoj galeriji jave dežurnom kustosu ili muzejskom osoblju direktno u zgradi Historijskog muzeja BiH ukoliko odluče podijeliti svoje priče i predmete.

Izložba u galeriji općine ostaje otvorena do 5. juna 2017. godine, dok poziv građanima ostaje otvoren do daljnjeg u Historijskom muzeju.