Umjetnička galerija
45

Izložba "Sarajevo-Zürich: Unlimited" suprotstavila dva različita svijeta

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba "Sarajevo-Zürich: Unlimited", na kojoj su predstavljeni radovi 12 vizuelnih umjetnika iz Sarajeva i Ciriha, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izložba je nastala kroz saradnju Udruženja TransAlpin-Art iz Ciriha i Udruženja za kulturu i umjetnost "Crvena" iz Sarajeva.

"Sarajevo-Zürich: Unlimited" tematizira geopolitiku neograničenog koja povezuje nespojive prostore u kojima se paralelno dešavaju različite stvarnosti. U ovom slučaju, radi se o Sarajevu i Cirihu.

Odabirući iz mnoštva dostupnih informacija, iskustava i ideja ukorijenjenih u kolektivno sjećanje, umjetnici iz Ciriha zauzeli su različite perspektive spram onoga što se njima činilo indikativnim i karakterističnim. Baveći se poznatim i nepoznatim, stranim i bliskim, proizveli su djela koja su više od čiste dokumentacije poznatih ideja ili odraza vlastitih društvenih normi, čežnji i strahova.

Kreativni proces pretvara nove slike u stvarnost. Ovim slikama su suprotstavljena djela umjetnika iz Sarajeva. Njihov pogled na grad, državu i ljude obojen je vlastitom prošlošću, sadašnjošću i mogućom budućnošću i evropskom percepcijom grada, države i ljudi.

Predstavljena djela koriste različite strategije istraživanja rubnog prostora, zamišljenih i dodijeljenih geopolitičkih granica, u čijim okvirima se naizmjenično vode ratovi.

Jedna od autorica, Anita Hahn iz Ciriha, napomenula je da je izložba prethodno bila predstavljena u njenom gradu te da je bila veoma dobro primljena.

"Posjetiocima, koji su bili brojni, jako se svidjela", istakla je.

Pojašnjavajući šta je to motiviralo umjetnike da naprave ovu izložbu, kazala je da su pokušali da naprave neku vrstu razmjene između dva različita svijeta, Sarajeva i Ciriha, odnosno Švicarske i Bosne i Hercegovine.

"Tako smo došli na ideju da sastavimo ova dva potpuno različita svijeta i da vidimo šta umjetnici imaju reći o tome", rekla je švicarska umjetnica, dodajući da, iako Švicarska i BiH geografski nisu daleko, živote u ove dvije zemlje dijeli mnogo razlika.

Svoje radove, osim Anite Hahn, izložili su Lana Čmajčanin, Jusuf Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Adela Jušić, Jim Marshall, Bojan Stojčić, Baltensperger + Siepert, Ursula Baur, Chiara Fiorini/Dominique Starck te Heidi Hahn i Christoph Zihlmann.