Povodom 11. jula
13

Izložba Rona Haviva "Shadow of Memory" 6. jula u Konjicu, a 11. u Srebrenici

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba fotografa Rona Haviva "Shadow of Memory" koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, u petak 6. jula, bit će otvorena u Zavičajnom muzeju u Konjicu povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložbu će otvoriti umjetnički direktor Modula Memorije i direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: "Sarajevo - 6. april", "Bijeljina", "Život u ratu", "Logori", "Ponovno ujedinjenje", "Vojnici" i "Srebrenica".

"Uvijek je važno da se ljudi prisjećaju svoje historije. Često s prolaskom vremena, sjećanja blijede: događaji postaju zaboravljeni, a lekcije ostaju nenaučene. Biti u stanju, na mali način, doprinijeti zapisu o onom što se desilo u Bosni zapravo je pokušaj osiguravanja toga da se svi mogu prisjetiti trenutaka iz prošlosti koji su stvorili našu sadašnjost", napisao je Ron Haviv povodom otvaranja izložbe otkrivajući zbog čega uopće smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo.

Nakon Konjica, izložba će 11. jula biti otvorena i u Memorijalnom centru u Potočarima, na godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.

Aktivnosti J.U. MESS možete pratiti na zvaničnoj web stranici te na Instagram profilu festivala.