|

Izložba remek-djela najvećih predstavnika italijanskog baroka u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba remek-djela najvećih predstavnika italijanskog baroka u Umjetničkoj galeriji BiH
83
Klix.ba
28.5.2019. u 16:51
10
komentara
83

dijeljenja
Izložba remek-djela najvećih predstavnika italijanskog baroka u Umjetničkoj galeriji BiH
Ambasada Italije u Sarajevu najavila je otvaranje izložbe "Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela Palazze Chighi u Aricci" u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Na inicijativu ambasadora Nicole Minasija, u Bosni i Hercegovini će prvi put biti izložena remek-djela neprocjenjive historijske, kulturne i umjetničke vrijednosti nekih od najvećih predstavnika italijanskog baroka, među kojima su Giovan Lorenzo Bernini, Pietro da Cortona, Borgognone, Pierfrancesco Mola. Ova umjetnička djela pripadaju kolekciji Muzeja rimske barokne umjetnosti “Palazzo Chigi” koji se nalazi u Aricci.

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz svijet italijanskog baroka kroz djela različitog tipa, kao što su slike portreta, pejsaža, mrtve prirode i skice monumentalnih fresaka iz rimskih crkava i plemićkih palača.

Osim četrdesetak slika, na izložbi će se moći vidjeti i različiti dekorativni predmeti i medaljoni koje je dizajnirao Bernini, a cjelokupna izložba posjetiocima nudi sveobuhvatno viđenje ovog umjetničkog perioda, nastalog u Rimu u XVI stoljeću, koji je postao poznat po svojim grandioznim efektima, teatralnosti i bombastičnosti koja karakterizira djela njegovih predstavnika, od umjetnosti do arhitekture, od slikarstva do gravura.

Izložba će biti otvorena u subotu, 1. juna, u 18 sati, javnom svečanošću kojoj će prisustvovati ambasador Nicola Minasi, direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović i prof. Stefano Petrucci, kustos izložbe.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...