Predstavljeno 50 radova
57

Izložba "Reject" Denisa Haračića otvorena i u Kulturnom centru Trebinje

D. J.
Foto: Press
Nakon što je u decembru prošle godine predstavljena u Historijskom muzeju BiH, do sada najveće samostalna izložba vizuelnog umjetnika Denisa Haračića, pod nazivom Reject, otvorena je za posjetioce u Kulturnom centru Trebinje.

Javnosti je predstavljeno pedeset radova iz najrecentnijeg umjetnikovog ciklusa, u okviru kojeg na suptilan način problematizira stanje kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

“Kao što sam i ranije navodio, ova izložba predstavlja vrlo bitnu prekretnicu u mom dosadašnjem radu, obzirom da se bavi realnim problemima i okolnostima u kojim svi živimo i opstajemo. Shodno generalnoj situaciji u kojoj se BiH danas nalazi i kulturna scena doživljava svojevrsnu devalvaciju. Ta činjenica zapravo nije ništa novo, ali ono što je u tom kontekstu zabrinjavajuće jeste što u posljednjim godinama gubimo čitave generacije kvalitetnih umjetnika, izvođača i radnika u svim poljima kulture. Moj rad posvećen je onim ljudima koji svoj identitet pronalaze u umjetnosti i koji svoj posao bez obzira na okolnosti rade iz čistog ubjeđenja. BiH je plodno tlo za umjetničko djelovanja, a naša kulturna scena opstaje isključivo na naporima pojedinaca. Galerijski prostori u kojim se predstavlja izložba „Reject“ trebaju da komuniciraju upravo tu ideju.

Kao i mnoge druge ustanove u BiH i Kulturni centar Trebinje je upravo jedno od mjesta gdje se nekolicina vrlo organizovanih i sposobnih pojedinaca bori za opstanak i smislenu reorganizaciju postojećeg kulturnog polja. Zadovoljstvo mi je izjaviti i da obzirom na to, u posljednjim godinama u svojoj borbi postižu pozitivan pomak i, za naše podneblje, vrlo impresivne rezultate.“ dodao je Haračić.

Apstrahirani portreti mladih umjetnika_ca, književnika i muzičara, svojevrsno su Haričićevo priznanje kolegama, ali i reprezentacija istinskog potencijala bosanskohercegovačkog društva. Vođen željom da testira mogućnosti boje, linije i plohe, Haračić istovremeno propituje mogućnosti vizualne komunikacije i insistira na likovnom, koje će odbacivanje pretvoriti u prihvatanje.

“Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična. “Reject” je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi “accept”.”, istakla je u uvodnom tekstu kustosica Adna Muslija.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 01. aprila 2022. godine.